tromaktiko: Πύρινος εφιάλτης και κονδύλια

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Πύρινος εφιάλτης και κονδύλια



Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Περίμενα την «ομολογία» του «αρμοδίου» υπουργού (όχι ότι αλλάζει κάτι δηλαδή), για να... γράψω αυτές τις γραμμές, και να επανέλθω σε ένα θέμα που είχα θίξει στο παρελθόν αμέτρητες φορές.

Το θέμα μας έχει να κάνει με την αντιπυρική περίοδο στην οποία έχουμε μπει, και με τι άλλο;

Με τα μέσα πυρόσβεσης, εναέρια και επίγεια.

Το ότι η χώρα μας είναι του «θεραπεύειν και όχι του προλαμβάνειν», είναι γνωστό από την ….. αρχαιότητα θα μπορούσαμε να πούμε επιχειρώντας να κάνουμε λίγο χιούμορ, μόνο που δυστυχώς τα πράγματα είναι δύσκολα, και ο κόσμος σε μια καταστροφή ρίχνει τις όποιες ευθύνες ΟΧΙ σε εκείνους που είναι οι πραγματικοί ΕΝΟΧΟΙ, αλλά σε εκείνους που φαίνονται, που τρέχουν για να σώσουν ΖΩΕΣ και Περιουσίες.

Καταλαβαινόμαστε νομίζω πολύ καλά ε;

Πόσα χρόνια τώρα, ούτε και εγώ θυμάμαι καλά καλά, έχει καεί η Ελλάδα (και καίγεται) επειδή δεν υπάρχει η λεγομένη πρόληψη, επειδή εκείνοι που εγκρίνουν η απορρίπτουν τα σχέδια της πυροσβεστικής είναι ΑΣΧΕΤΟΙ και έχουν ΔΙΑΛΥΣΕΙ την πυροσβεστική, επειδή χρήματα για την δασοπυρόσβεση έχουν πάει σε άλλες «τρύπες», επειδή…

Να δούμε λίγο φίλοι μου, έτσι για να πάρετε μια ιδέα, πως έχουν τα πράγματα σήμερα στην Ελλάδα της Ευρώπης;

Στόλος πυροσβεστικών οχημάτων!

Με λίγες , ελάχιστες εξαιρέσεις, γερασμένος, με πολλές ελλείψεις και τελείως ασύμφορος για να συντηρηθεί.

Το ότι τα τελευταία χρόνια το πυροσβεστικό σώμα προμηθεύτηκε κάποια καινούργια οχήματα, δεν σημαίνει ότι έγινε ανανέωση του στόλου του.

Και να υπενθυμίσω στους αναγνώστες, ότι ΟΛΑ αυτά, οχήματα, προσωπικό, λοιπός εξοπλισμός, δεν χρησιμοποιούνται μονό σε δασικές πυρκαγιές, χρησιμοποιούνται και σε αστικές, και σε παροχές βοήθειας, και σε πάρα πολλά άλλα,.

Ατομικός εξοπλισμός των πυροσβεστών;

Θα σας προτρέψω να ρωτήσετε έναν πυροσβέστη γιατί δεν θα με πιστέψετε, θα νομίζετε ότι σας κάνω πλάκα..

Από τότε που έγινα Εθελοντής Πυροσβέστης και άρχισα τις υπηρεσίες μου στην πυροσβεστική, η ίδια γεύση που λένε.

Θα το πω στεγνά, κατάντησαν το πυροσβεστικό σώμα, σώμα «κουρελήδων» και όχι μόνο.

Τα περισσότερα, τα αγοράζουν με ατομική δαπάνη οι μόνιμοι εθελοντές και συμβασιούχοι πυροσβέστες, όπως ΝΕΑ στολή γιατί η παλιά έχει λιώσει, υποδήματα, γάντια, και άλλα….

Άντε, να μη συνεχίσω…

Έρχεται και η ομολογία όπως έγραψα πιο πάνω του υπουργού για φέτος…

Διαβάστε, και καμαρώστε, τα «αστερία» μας που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, και κόβουν από παντού, μην ξέροντας ΤΙ είναι αυτό που κόβουν και τις συνέπειες του.

«Σε μια ομολογία που προοιωνίζει ένα δύσκολο καλοκαίρι όσον αφορά το θέμα των πυρκαγιών προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας αναφέροντας ότι «τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ περιορισμένα» κάνοντας λόγο για «κακή συγκυρία για μας ότι χειριζόμαστε αυτό το τεράστιο ούτως ή άλλως πρόβλημα υπό συνθήκες μέγιστης οικονομικής στενότητας».

Μιλώντας ειδικότερα για την κατάσταση του στόλου των πυροσβεστικών αεροπλάνων ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την κατάσταση «περίπου οριακή» που γίνεται ακόμα δυσκολότερη μετά την απώλεια «ενός από τα έξι λιγότερο παλιά αεροπλάνα» αναφερόμενος στο ατύχημα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στο Αγγελοχώρι Νέας Μηχανιώνας.

«Ο στόλος αυτός παρουσιάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό βλαβών, κατά την προσπάθεια απογείωσης κάθε φορά, που αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πόσα αεροπλάνα θα έχουμε κάθε μέρα. Δηλαδή θεωρητικά στα χαρτιά έχεις Α αριθμό, αλλά η διαθεσιμότητα είναι πολύ πιο περιορισμένη» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας στη σημερινή σύσκεψη για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.»

Κύριε υπουργέ, η ΜΟΝΗ κακή συγκύρια σε αυτή τη χώρα, είστε ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ, οι πολιτικοί, οι τέως και οι νυν, και τίποτα άλλο.

ΠΟΤΕ σας δεν λάβατε υπόψιν τις συστάσεις της πυροσβεστικής, και όσες φορές καήκαν περιούσιες και χάθηκαν ζωές, βγαίνατε οι όποιοι (ονόματα δεν λέω, ξέρουμε, και ξέρετε), με γελοίες δικαιολογίες του τύπου «στρατηγός άνεμος» και «επιλοχίας κεραυνός». για να δικαιολογηθείτε και να αποφύγετε την οργή του κόσμου.

Φωνάζουν από την πυροσβεστική, χρόνια τώρα, αλλά οι πολιτικοί κοιμούνται κανονικά.

ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε όπως θα έπρεπε με την ΠΡΟΛΗΨΗ, αλλά και τον εξοπλισμό και την ανανέωση του της πυροσβεστικής.

Τα λεφτά πάνε αλλού.

Και ΟΤΑΝ και ΑΝ αποφασίσουν να «αγοράσουν» κάτι, παίρνει μπρος ο χορός των μιζών και…

Περιορισμένα τα μέσα, και να παρακαλάμε το Θεό, να μην έχουμε πυρκαγιές φέτος (αν και άρχισαν), γιατί ο Έλληνας έχει και το χουι να θέλει ένα πυροσβεστικό έξω από το σπίτι του τα καλοκαίρια.

Καλή και ήσυχη αντιπυρική εύχομαι σε ΟΛΟ τον κόσμο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!