tromaktiko: Λαβρόφ σε Κέρι: «Πείσε το Κίεβο να σταματήσει τις επιχειρήσεις»

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Λαβρόφ σε Κέρι: «Πείσε το Κίεβο να σταματήσει τις επιχειρήσεις»



Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι πως η Ουκρανία...
πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στις νοτιοανατολικές περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εκτόνωση της κρίσης, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ "υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, πριν απ' όλα για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διαδηλωτών και να μπει ένα τέλος στις επιθετικές ενέργειες των υπερθνικιστών του Πράβι Σέκτορ (Δεξιού Τομέα)", αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.
Στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Κέρι, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση αυτών που το ρωσικό υπουργείο αποκαλεί ηγέτες του "κινήματος διαμαρτυρίας" στη νοτιοανατολική Ουκρανία -- μια αναφορά στους φιλορώσους αυτονομιστές.
Το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι Κέρι και Λαβρόφ συζήτησαν ακόμη προσπάθειες για να επιλυθεί η κατάσταση με τους κρατούμενους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Ανέφερε πως "δημόσιες δομές" που ελέγχουν τμήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας δεν είχαν ενημερωθεί όπως έπρεπε για τα σχέδια των παρατηρητών να ταξιδέψουν εκεί.
Σε μια χωριστή ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο Λαβρόφ είχε επίσης σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον ελβετό πρόεδρο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ.
Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Μπουρκχάλτερ "ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τις προσπάθειές της για την απελευθέρωση των παρατηρητών" της αποστολής του ΟΑΣΕ, ανέφερε η ρωσική διπλωματία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!