tromaktiko: Τοξική «βόμβα» δίπλα σε σπίτια και περιβόλια

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Τοξική «βόμβα» δίπλα σε σπίτια και περιβόλια



Σωροί σκουπιδιών που φθάνουν σε ύψος τα επτά μέτρα. Λιωμένες σακούλες από τις οποίες... ξεπροβάλλουν νοσοκομειακά απόβλητα, σαπισμένα τρόφιμα, παλιοσίδερα, μπάζα, όλα ένας εφιαλτικά δύσοσμος σωρός, σε ένα βούρκο από μαύρα υγρά. Μια επικίνδυνη, τοξική χωματερή «φυτεμένη» ανάμεσα σε σπίτια, περιβόλια και βιοτεχνίες, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης του Ασπροπύργου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στη Δυτική Αττική λειτουργούν περισσότερες από 7.500 βιομηχανίες και βιοτεχνίες και η άμεσα αρμόδια για τους ελέγχους Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής διαθέτει μόλις 3 υπαλλήλους στη διεύθυνση Περιβάλλοντος. Ειδικά στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων, η κατάσταση είναι χαώδης.

Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες μάντρες έχουν «ξεφυτρώσει» σε όλη τη Δυτική Αττική, κυρίως κοντά στο ΧΥΤΑ της Φυλής και στις βιομηχανίες του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας. Εταιρείες που αδειοδοτούνται για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων, σκραπ, ειδικών κατηγοριών επικίνδυνων αποβλήτων.

«Ολες “σηκώνουν” μάντρες, υποτίθεται για τον φόβο των κλεφτών, αλλά στην πραγματικότητα για να μη βλέπεις τι γίνεται μέσα», λέει στην «Κ» άνθρωπος που γνωρίζει τα πράγματα στην περιοχή.

«Εκεί γίνεται ένα πρώτο ξεδιάλεγμα, για τα σίδερα, τα αλουμίνια, ό,τι μπορεί να έχει αξία. Τα υπόλοιπα τα ρίχνουν σε ένα λάκκο, μέσα στη μάντρα και μετά από μέρες τα παίρνει ένα φορτηγό και τα μεταφέρει κάπου. Σπάνια τα πηγαίνουν στη Φυλή, επειδή η είσοδος κοστίζει 65 ευρώ/τόνο σκουπιδιών.

Και πού τα ρίχνουν; Νύχτα, στη χωματερή στα Μέγαρα, στα λατομεία του Μαρκόπουλου, στην πίσω πλευρά της Αγίας Μαρίνας, στο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας με ένα 100άρικο. Και κάθε τόσο στέλνουν κι ένα νόμιμο φορτίο στη Φυλή, για να μπορούν σε έναν έλεγχο της Πολιτείας να εμφανίσουν παραστατικά, ότι τα σκουπίδια καταλήγουν σε έναν αδειοδοτημένο χώρο. Το κόλπο που κάνουν είναι ότι σκεπάζουν στο φορτηγό τα σκουπίδια με μια στρώση ανακυκλώσιμων και λένε στους ανθρώπους του ΧΥΤΑ ότι είναι υπολείμματα από κέντρο διαλογής (σ.σ. ΚΔΑΥ), για να πληρώσουν φθηνότερη είσοδο στο ΧΥΤΑ».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!