tromaktiko: Πώς να αποφύγετε τις βραδινές “σκέψεις” πριν τον ύπνο

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Πώς να αποφύγετε τις βραδινές “σκέψεις” πριν τον ύπνο



Κλειστά φώτα, ησυχία, ζέστη κάτω από το πάπλωμα... αλλά ο "θόρυβος" μέσα στο κεφάλι δεν σταματάει! Μπορεί να είστε κουρασμένοι ή να θέλετε απλά να κλείσετε τα μάτια σας, αλλά οι βραδινές σκέψεις δεν σας αφήνουν να...
αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα. Σκέψεις για τις δουλειές του σπιτιού, τη δουλειά, τις σχέσεις, τις αυριανές υποχρεώσεις, και όχι μόνο. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε πράξη τη φράση: "Κοιμήσου, ηρέμησε και άδειασε το μυαλό σου"...

"Καθαρίστε" το μυαλό σας και αναπνεύστε αργά

Αναπνεύστε αργά και συγκεντρωθείτε σε κάθε αναπνοή. Όταν αναπνέετε πιο αργά, τότε αυτόματα επιβραδύνετε τον καρδιακό ρυθμό σας, με αποτέλεσμα να ηρεμεί το σώμα και ο νους. Παράλληλα, προσπαθήστε να "καθαρίσετε" το μυαλό σας από τις σκέψεις και τις έγνοιες. Φανταστείτε ότι πετάτε ό,τι σας ενοχλεί μέσα σε ένα ορμητικό ποτάμι, βλέποντάς το να απομακρύνεται από εσάς μέχρι να χαθεί. Πρόκειται για ένα τρικ που θα σας κάνει να νιώσετε ανάλαφροι και να κοιμηθείτε χωρίς δυσκολία.

Κάντε όνειρα για το μέλλον...

Ένας καλός τρόπος για να σταματήσετε τις σκέψεις π.χ. για τον πρώην σας ή τις δυσκολίες στη δουλειά... είναι να κάνετε όνειρα για το μέλλον. Φανταστείτε ότι έχετε αποταμιεύσει μερικά ευρώ στην άκρη και στη συνέχεια, σκεφτείτε το πως θα θέλατε να τα ξοδέψετε. Μπορεί σε μια τέτοια περίπτωση να αγοράζατε μια βάρκα, το σπίτι των ονείρων σας ή εκατοντάδες ρούχα από τα μαγαζιά. Κάτι τέτοιο θα αποσπάσει το μυαλό σας από τα προβλήματα της ημέρας και θα σας οδηγήσει στις λεπτομέρειες των αγορών.

Αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας

Για να χαλαρώσει το μυαλό από τις σκέψεις, πρέπει να ενεργοποιήσετε τη φαντασία σας! Ενώ είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, φανταστείτε ότι ταξιδεύετε με ποδήλατο, φτιάχνοντας μια συγκεκριμένη εικόνα της διαδρομής στο μυαλό σας. Δείτε τον εαυτό σας να κάνει πετάλι κατά μήκος του δρόμου και να ρίχνει μια ματιά στα γύρω σπίτια και καταστήματα. Μια τέτοια διαδικασία θα "κουράσει" τον εγκέφαλό σας και θα σας οδηγήσει κατευθείαν προς τον ύπνο... χωρίς περιττές σκέψεις.

Φτιάξτε δύο λίστες... λίγο πριν πάτε για ύπνο!

Η μια λίστα θα αναφέρει τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας ή τις σημερινές σας σκέψεις και η άλλη τα πέντε πράγματα της ημέρας για τα οποία είστε ευγνώμονες. Μόλις γράψετε την πρώτη λίστα, το μυαλό σας θα ξεγελαστεί και θα νομίζει ότι μπορεί να "αφήσει" τις σκέψεις πάνω στο χαρτί για λίγες ώρες. Αντίθετα, με τη δεύτερη λίστα, θα σας κάνει να αισθανθείτε πολύ καλύτερα και ουσιαστικά θα σας πείσει ότι... δεν είχατε και τόσο άσχημη ημέρα!

Λύστε ένα σταυρόλεξο ή διαβάστε ένα βιβλίο

Λύνοντας ένα σταυρόλεξο, ένα Sudoku ή διαβάζοντας ένα μικρό βιβλίο, το μυαλό σας θα ηρεμήσει και ο ύπνος θα έρθει αυθόρμητα. Προσοχή όμως! Ένα βιβλίο, ειδικά όταν έχει συναρπαστική πλοκή, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να σας κρατήσει ξύπνιους. Η περιέργεια για τη συνέχεια της ιστορίας... είναι "ύπουλο" πράγμα.

Κάντε γυμναστική τρεις-τέσσερις ώρες πριν κοιμηθείτε

Όσο περισσότερο κουράζετε το σώμα σας π.χ. μέσα από το τρέξιμο, τους κοιλιακούς ή τη γιόγκα, τόσο πιο εύκολα θα κοιμηθείτε τις βραδινές ώρες. Ακόμα και εάν έχετε έγνοιες, η κούραση θα απενεργοποιήσει το μυαλό μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά από τη στιγμή που θα μπείτε κάτω από τα σκεπάσματα. Ωστόσο, ποτέ μην κάνετε γυμναστική το βράδυ, αλλά τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες πριν κοιμηθείτε.

Μην φέρνετε το iPhone στο κρεβάτι

Εάν αφήσετε το κινητό δίπλα στο κρεβάτι, θα μπαίνετε συνέχεια στον πειρασμό να ελέγξετε τα email ή τα notifications στο Facebook. Γι’ αυτό, πρέπει να το αφήνετε έξω από το υπνοδωμάτιο, ώστε να μην σας δημιουργούνται και άλλες σκέψεις ή ανησυχίες. Άλλωστε, ποιός ξέρει; Μπορεί να συναντήσετε κάτι στα social media που να σας ταράξει και να σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας...

flowmagazine.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!