tromaktiko: Mε προπληρωμένο το ασφάλιστρο θα ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Mε προπληρωμένο το ασφάλιστρο θα ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες



Πρεμιέρα από την 1 Ιανουαρίου 2014 στο νέο σύστημα πληρωμής των ασφαλίστρων τόσο από τους ασφαλισμένους όσο και από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές προς... τις εταιρίες, 7 ημέρες μετά την έκδοση του ασφαλιστικού συμβολαίου.

Παρ ότι στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν ενστάσεις και γκρίνιες για το νέο μέτρο με δεδομένη την οικονομική κρίση αλλά και τον μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων αυτοκινήτων το μέτρο θεωρείται αναγκαίο .

Για την εφαρμογή του μέτρου οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στα μηχανογραφικά τους συστήματα εφαρμόζοντας δύο συστήματα. Το σύστημα της ταχυπληρωμής και το σύστημα τυπώνω πληρώνω.

Οι δε ασφαλισμένοι εφόσον πρόκειται για ανανέωση του ασφαλιστικού συμβολαίου τους θα ενημερώνεται ένα μήνα πριν την λήξη του, ώστε να προκαταβάλουν τα ασφάλιστρα πριν την έναρξη της ανανέωσής του.

Από την πλευρά της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει εκδώσει και τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις η εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής εντάσσεται στα προαπαιτούμενα της εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας «ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΙΙ» οριοθετεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας στην κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιριών.

Μάλιστα οι εταιρίες πλέον δεν θα πρέπει να εμφανίζουν «μαύρες τρύπες» σε απαιτήσεις ασφαλίστρων ( από τα ανείσπρακτα ασφάλιστρα) γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καλούνται οι μέτοχοι να καλύπτουν αυτές τις «τρύπες» μέσα από αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!