tromaktiko: Επάγγελμα ψευδομάρτυρας! Πως βρίσκουν "πελάτες" στην Ευελπίδων; Ποια η αμοιβή τους;

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Επάγγελμα ψευδομάρτυρας! Πως βρίσκουν "πελάτες" στην Ευελπίδων; Ποια η αμοιβή τους;



Είναι πανταχού παρόντες, ειδικοί... επί παντός επιστητού και πρόθυμοι να καταθέσουν με περίσσια άνεση προκειμένου να πείσουν την έδρα του δικαστηρίου υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς...
Τους γνωστούς-άγνωστους «επαγγελματίες» μάρτυρες, που περιφέρονται στους χώρους των ακροατηρίων καλύπτει όμως ο νόμος της «ομερτά», καθώς οι περισσότεροι παράγοντες των δικαστηρίων της Ευελπίδων φέρεται να γνωρίζουν την ύπαρξή τους, αρνούνται όμως να την επιβεβαιώσουν!

Ενα σπαρταριστό επεισόδιο με πρωταγωνιστή έναν τέτοιου... τύπου μάρτυρα σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο. Στο εδώλιο καθόταν μια 58χρονη γυναίκα, που συνελήφθη από τους αστυνομικούς, όταν σε έλεγχο που πραγματοποίησαν σε ίντερνετ καφέ στο οποίο εργαζόταν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, εντόπισαν 20 ηλεκτρονικούς υπολογιστές με εγκατεστημένο λογισμικό για «φρουτάκια».

Η κατηγορουμένη υποστήριξε ότι ήταν απλώς η... μαγείρισσα του καταστήματος, ότι δεν γνώριζε για τα παράνομα παιχνίδια και πως ο ιδιοκτήτης ήταν άλλος. Προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών της κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας ο Κ.Π., ένας άνδρας γύρω στα 50, κάτοικος της περιοχής και θαμώνας του καταστήματος. Ο μάρτυρας, αφού ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο, επιβεβαίωσε πως η γυναίκα ήταν απλώς εργαζόμενη στο κατάστημα κι έτσι το δικαστήριο την έκρινε αθώα.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα, στο εδώλιο του κατηγορουμένου του ίδιου δικαστηρίου κάθισε ένας 28χρονος υπήκοος Γεωργίας, που συνελήφθη από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., καθώς φέρεται να εκτελούσε χρέη τσιλιαδόρου σε παράνομο μίνι καζίνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Κατά την έρευνα, οι αστυνομικοί εντόπισαν στο κατάστημα και κατέσχεσαν 21 υπολογιστές με «φρουτάκια», τέσσερα τραπέζια ρουλέτας, πέντε τραπέζια black jack, 4.000 μάρκες και μία τράπουλα. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ήταν απλός εργαζόμενος και όχι ιδιοκτήτης του καταστήματος, ενώ ως μάρτυρας υπεράσπισής του παρουσιάστηκε το... ίδιο πρόσωπο που είχε καταθέσει και στην προηγούμενη υπόθεση!

Μόλις ωστόσο ο Κ.Π. πήγε να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, η πρόεδρος του δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι εκδικάζει σωρεία υποθέσεων, με δεκάδες μάρτυρες καθημερινά, απέδειξε ότι διαθέτει γερή μνήμη.

«Πάλι εδώ είστε, κύριε μάρτυρα;» είπε απευθυνόμενη στον Κ.Π. «Μα, κυρία πρόεδρε, μένω δίπλα!» έσπευσε να δικαιολογηθεί ο μάρτυρας. «Δίπλα και στα δύο καταστήματα; Ο Αγιος Παντελεήμονας δεν είναι δύο μόνο στενά. Και ξέρετε και τους δύο κατηγορουμένους;» ρώτησε επίμονα η πρόεδρος. «Μα ναι, μένω δίπλα και τυχαίνει να πηγαίνω σε αυτά τα δύο μαγαζιά» απάντησε πιο διστακτικά ο άνδρας. «Πανταχού παρών είστε, κύριε μάρτυρα! Ελπίζω να μη σας δω και στην επόμενη υπόθεση που θα εκδικάσουμε...» τόνισε σε αυστηρό ύφος η πρόεδρος του δικαστηρίου και συνέχισε τη διαδικασία!

Ομως η περίπτωση του Κ.Π. δεν είναι η μοναδική. Αρκετοί είναι εκείνοι που «βολτάρουν» καθημερινά στα δικαστήρια, ελπίζοντας να φανούν... χρήσιμοι σε κάποια δίκη - φυσικά με το αζημίωτο! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή για τη... συνεισφορά τους ως μαρτύρων κοστολογείται ανάλογα με την υπόθεση και το αποδιδόμενο αδίκημα. Για τις πιο απλές υποθέσεις στα μονομελή ή τριμελή αυτόφωρα πλημμελειοδικεία, η «ταρίφα» ξεκινάει από 20-30 ευρώ, για μια μαρτυρία που δεν θα διαρκέσει παρά μόλις λίγα λεπτά. Για τα πιο σοβαρά αδικήματα φυσικά ανεβαίνει...

Η αγαπημένη τους γωνιά είναι στο Αυτόφωρο, στο κτίριο 12
«Το φαινόμενο δεν παρατηρείται για πρώτη φόρα τον τελευταίο καιρό, είναι ένα φαινόμενο που επικρατούσε και παλαιότερα σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Ομως η δυσμενής οικονομική συγκυρία φαίνεται πως ωθεί ανθρώπους χωρίς ηθικές αναστολές να αναλάβουν το βάρος αυτής της αξιόποινης συμπεριφοράς, η οποία είναι και ηθικά αξιόμεμπτη» επισημαίνει μιλώντας στην «Espresso» ο δικηγόρος Δημήτρης Γκαβέλας.

«Μία από τις “φυλές” των δικαστηρίων είναι οι... συνήθεις μάρτυρες ή “μάρτυρες κατ' επάγγελμα”. Είναι πολύ παλιά “φυλή”, αφού υπάρχει από τότε που υπάρχει αυτός που παίζει τον ρόλο του διάδικου - διαβολέα.

Η αγαπημένη τους γωνιά στα δικαστήρια βρίσκεται στα αυτόφωρα, έξω και μέσα από το κτίριο 12 και όχι μόνο» τονίζει η δικηγόρος Ρόη Παυλέα.

«Πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται σε μεγαλύτερες αίθουσες, με “ταρίφες” υψηλότερες των 30 ευρώ, και κοπιάζουν να παραπλανήσουν παράγοντες της δίκης και δικαστές. Ωστόσο, οι δικαστές αλλά και οι συνήγοροι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πολλές φορές κυριολεκτικά “ξετινάζουν” τους διαφθορείς της αλήθειας. Μην ξεχνάμε ότι η ψευδορκία είναι έγκλημα που στρέφεται κατά της απονομής της δικαιοσύνης και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους» προσθέτει η κυρία Παυλέα.

Ρεπορτάζ: ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ για την Espresso
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!