tromaktiko: Μετά το ΤΤ, θα τολμήσουν να δώσουν νέα δάνεια στους «βαρόνους» των μίντια;

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Μετά το ΤΤ, θα τολμήσουν να δώσουν νέα δάνεια στους «βαρόνους» των μίντια;



Στη χειρότερη στιγμή ήρθε το σκάνδαλο του ΤΤ για τους «βαρόνους» των μίντια: ενώ είναι σε εξέλιξη νέες δανειοδοτήσεις (από τις συστημικές τράπεζες) για τα συγκροτήματα των...
κ. Ψυχάρη και Μπόμπολα και ενώ κυβέρνηση και ΤΧΣ ετοίμαζαν σχέδιο για τη συνολική διευθέτηση του ζητήματος του υπέρογκου δανεισμού των συγκροτημάτων των μίντια.

Με βάση τα δικά τους στοιχεία του εννεαμήνου του 2013, η εικόνα για τους 4 μεγάλους μιντιακούς ομίλους (ΔΟΛ, Πήγασος, Τηλέτυπος, Καθημερινή) διακρίνεται από τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά: παντού μείωση του τζίρου, υψηλό επίπεδο ζημιών και υψηλό επίπεδο δανειακών υποχρεώσεων, μη διαχειρίσιμο ποσοστό δανειακών υποχρεώσεων σε σχέση με τον τζίρο αλλά και ζημιών σε σχέση με τον τζίρο. Συγκεκριμένα:

ΔΟΛ (Ψυχάρης): Κύκλος εργασιών 65,1 εκατ., ζημιές 21,7 εκατ., συνολικές υποχρεώσεις 216,0 εκατ.

Άρα: Ποσοστό ζημιών στον κύκλο εργασιών: 33% και ποσοστό συνολικών υποχρεώσεων σε σχέση με τον κύκλο εργασιών: 332%!!

ΠΗΓΑΣΟΣ (Μπόμπολας): Κύκλος εργασιών 57,3 εκατ. ευρώ, ζημιές 21,8 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 223,1 εκατ. ευρώ.

Άρα: Ποσοστό ζημιών στον κύκλο εργασιών: 38% και Ποσοστό συνολικών υποχρεώσεων στον κύκλο εργασιών 389%!!

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (Μπόμπολας, Ψυχάρης): Κύκλος εργασιών 56,5 εκατ. ευρώ, ζημιές 17,3 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 190,1 εκατ. ευρώ.

Άρα: Ποσοστό ζημιών στον κύκλο εργασιών 30% και Ποσοστό συνολικών υποχρεώσεων στον κύκλο εργασιών 336%!!!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Αλαφούζος): Κύκλος εργασιών 46,7 εκατ. ευρώ, ζημιές 13,3 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 185,9 εκατ. ευρώ

Άρα: Ποσοστό ζημιών στον Κύκλος εργασιών 28,5% και Ποσοστό συνολικών υποχρεώσεων στις συνολικές υποχρεώσεις 398%!!!

Με τέτοια οικονομικά στοιχεία, οι 4 μιντιακοί όμιλοι είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένοι. Και όμως, οι τράπεζες συζητούν να τους δώσουν νέα δάνεια (άραγε με τι εξασφαλίσεις;), ενώ ακούγεται ότι κυβέρνηση και ΤΧΣ εκπονούν σχέδιο για τη συνολική διευθέτηση των χρεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο ΔΟΛ εξασφάλισε το «πράσινο φως» από τις επιτροπές πιστώσεων και των 4 συστημικών τραπεζών (!) για έγκριση κοινοπρακτικού δανείου που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ, δεκαετούς διάρκειας και με διετή περίοδο χάριτος. Πληροφορίες που διέρρευσαν, κάνουν λόγο ότι προσωπικό δάνειο ύψους 57 εκατ. ευρώ στον κ. Ψυχάρη από την Alpha Bank μετατρέπεται σε εταιρικό, παράλληλα με την έγκριση νέου προσωπικού δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ. και όλα αυτά όταν ο ΔΟΛ έχει αρνητική θέση (αρνητικά ίδια κεφάλαια) 71 εκατ. ευρώ, ενώ από τα 216 εκατ. ευρώ των συνολικών του υποχρεώσεων, τα 105 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και οι ζημιές του 2013 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 22 εκατ. ευρώ!

Όσο για τον ΠΗΓΑΣΟ, ανανεώθηκε ομολογιακό δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ το οποίο έληγε στις 31.12.2013.

Τώρα που το «απόστημα» στο ΤΤ έσπασε, μήπως πρέπει να πέσει λίγο φως και στα δάνεια προς τους «βαρόνους» των ΜΜΕ;.. Και μήπως κυβέρνηση και ΤΧΣ πρέπει να ξανασκεφτούν αν θα προχωρήσουν σε μια συνολική, σκανδαλώδη ρύθμιση των δανείων τους;

rizopoulospost.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!