tromaktiko: Επικίνδυνος ιός επιτίθεται στους υπολογιστές ζητώντας χρήματα

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Επικίνδυνος ιός επιτίθεται στους υπολογιστές ζητώντας χρήματα



Μία νέα και επικίνδυνη απειλή κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο, που εισβάλλει στο σύστημα του υπολογιστή μας και στη συνέχεια ζητά χρήματα, για να ανακτήσουμε τα δεδομένα μας...

Πρόκειται για ένα κακόβουλο λογισμικό που ονομάζεται CryptoLocker και εγκαθίσταται αυτόματα στα PC, «κλειδώνει» -κρυπτογραφώντας τα- τα πιο σημαντικά αρχεία του υπολογιστή και κατόπιν ζητά «λύτρα» προκειμένου να παραδώσει στον άτυχο ιδιοκτήτη έναν μοναδικό κωδικό που αποκρυπτογραφεί το κλείδωμα.

Ο τύπος ιού χαρακτηρίζεται ως «ransomware» και είχε προσβάλλει μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη περίπου 200.000 με 250.000 υπολογιστές παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσοστά εξάπλωσης, σύμφωνα με την εταιρεία Dell Secureworks.

Χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, ο ιός τύπου ransomware «παίρνει όμηρο» τα σημαντικότερα αρχεία του εκάστοτε υπολογιστή, με βάση τις καταλήξεις τους (.jpg, .pdf, .docx κλπ).

Κατόπιν ζητάει ως «λύτρα» το ποσό των 300 ευρώ κατά μέσο όρο (σε διάφορα συναλλάγματα μεταξύ των οποίων και Bitcoin) και μέσα σε ένα χρονικά διάστημα από λίγες ώρες μέχρι μερικές μέρες, στέλνει τον κωδικό που σπάει την κρυπτογράφηση.

Ειδικοί έχουν αποφανθεί ότι το Cryptolocker είναι από τα πιο εξελιγμένα και επίμονα ransomware που έχουν εμφανιστεί τελευταία και εφιστούν την προσοχή στους κατόχους PC, συνιστώντας την εγκατάσταση προγραμμάτων που αποτρέπουν την αυτόματη εκτέλεση αρχείων με εντολές ή φιλτράρουν συμπιεσμένα αρχεία πριν φτάσουν στο email και εκτελεστούν στο παρασκήνιο, κάτω από τη μύτη των ανυποψίαστων χρηστών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!