tromaktiko: Ένας στους τρεις Έλληνες στο κατώφλι της φτώχειας

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ένας στους τρεις Έλληνες στο κατώφλι της φτώχειας



Η Eurostat καθορίζει τον χαρακτηρισμό της φτώχειας με βάση τρία κριτήρια: το εισόδημα, τη στέρηση στοιχειωδών μέσων διαβίωσης και τα νοικοκυριά που... πλήττονται από την ανεργία.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, η Ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, εμφανίζοντας ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στις άλλες χώρες του Νότου που πλήττονται από την κρίση και τη λιτότητα.

Το 2012, το 34,6% του πληθυσμού, δηλαδή 3,8 εκατομμύρια άτομα ή ένας στους τρεις Ελληνες, πληρούσαν τουλάχιστον ένα από τα τρία κριτήρια που προσδιορίζουν τον κίνδυνο φτώχειας. Ο αριθμός των φτωχών αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε μέσα σε 12 μήνες κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες ή 400.000 άτομα.

Η Ελλάδα είχε τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη και την τέταρτη χειρότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία.

Το 2012, το 19,5% (15,2% το 2011) των Ελλήνων ζούσε σε συνθήκες στέρησης βασικών μέσων διαβίωσης. Πρόκειται για άτομα που εναλλακτικά δεν μπορούν να συμπεριλάβουν στο γεύμα τους κρέας και ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα, δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο και κοινόχρηστα, δεν έχουν επαρκή θέρμανση, στερούνται πλυντηρίου ρούχων, τηλεφώνου, τηλεόρασης, αυτοκινήτου και δεν φεύγουν έστω και για μία εβδομάδα μακριά από το σπίτι τους σε διακοπές. Και στην κατηγορία αυτή η Ελλάδα είχε τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Ο μέσος όρος στο σύνολο της ΕΕ ήταν 9,9%.

Το 2012 επίσης το ποσοστό των Ελλήνων ηλικίας μέχρι 59 ετών που ζούσαν σε οικογένεια με χαμηλή ένταση απασχόλησης έφτασε το 14,1% (11,8% το 2011) του πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 10,1%.

Η Ελλάδα έχει επίσης και το ρεκόρ των περισσότερων φτωχών μετά την παρέμβαση του κράτους, δηλαδή τις κοινωνικές παροχές. Ειδικότερα, το ποσοστό των φτωχών στη χώρα μας αυξήθηκε το 2012 στο 23,1% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους πέντε Ελληνες. Μάλιστα πέρυσι καταγράφηκε και νέα αύξηση, δεδομένου ότι το 2011 το ποσοστό ήταν 21,4%.

Στο σύνολο της ΕΕ οι Ευρωπαίοι που πληρούσαν ένα από τα κριτήρια της φτώχειας αυξήθηκαν το 2012 κατά 5,5 εκ. άτομα σε σχέση με το 2011, φτάνοντας τα 124,5 εκ. ή 24,8% του πληθυσμού.
e-go.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!