tromaktiko: Καταπέλτης η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ΑΕΠΙ μετά τις πιέσεις Αυγενάκη - ζητά στοιχεία για την δράση της ΑΕΠΙ

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Καταπέλτης η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ΑΕΠΙ μετά τις πιέσεις Αυγενάκη - ζητά στοιχεία για την δράση της ΑΕΠΙ



Καταπέλτης κατά της ΑΕΠΙ Α.Ε. είναι σε έγγραφό της προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. κ. Λευτέρη Αυγενάκη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία όπως αναφέρει έχει... ασχοληθεί στο παρελθόν με τις εμπορικές συμπεριφορές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε., και η οποία τονίζει ότι «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά».

Συγκεκριμένα, με την απόφαση της Επιτροπής κρίθηκε ότι «είναι αδικαιολόγητη η άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχτεί τη μερική ανάθεση διαχείρισης των δικαιωμάτων των πνευματικών δημιουργών. Είναι υπέρμετρα υψηλή η επιβολή προμήθειας για την είσπραξη των δικαιωμάτων των δημιουργών και υπάρχει παράλειψη της ΑΕΠΙ να γνωστοποιεί κατά τρόπο πλήρη και ουσιαστικό το αμοιβολόγιο και τον κανονισμό διανομής της στους ενδιαφερόμενους δημιουργούς και χρήστες αλλά και το ύψος και τα κριτήρια διάθεσης (για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς) των ποσών, τα οποία παρακρατούνται βάσει συμφωνιών αμοιβαιότητας.»

Έτσι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού – υποχρέωσε την ΑΕΠΙ εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης να τροποποιήσει τις υφιστάμενες και μελλοντικές συμβάσεις ανάθεσης διαχείρισης, να διαμορφώσει τις παρακρατήσεις (προμήθειες) που επιβάλει στους αντισυμβαλλόμενούς της δημιουργίας για την είσπραξη των μηχανικών και ειδικότερα των φωνογραφικών κατ΄ ανώτατο όριο 15% επί των εισπράξεων και επέβαλλε στην ΑΕΠΙ για την αδικαιολόγητη άρνηση της να δεχτεί τη μερική διαχείριση μερικών μόνο κατηγοριών των δικαιωμάτων πνευματικών δημιουργών πρόστιμο 500.000 ευρώ , το οποίο δεν υπερβαίνει το ανώτατο προβλεπόμενο από το νόμο ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων της για το έτος 2000, ενώ απείλησε την ΑΕΠΙ με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης προς το πρώτο και δεύτερο μέρος της απόφασης.

Τέλος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως τονίζει στο έγγραφό της, «παρακολουθεί σεβόμενη όπως οφείλει την δικαστική εξέλιξη της δαιδαλώδους και σύνθετης αυτής υπόθεσης, η οποία εκκρεμεί», ενώ καλεί τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη να προσκομίσει και να θέσει υπόψη της Επιτροπής, στοιχεία και πληροφορίες, σχετικά με την δράση της ΑΕΠΙ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!