tromaktiko: Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδος

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδος



Έληξε απογευματινές ώρες σήμερα η διήμερα επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδος...

Οι Πρόεδροι των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων Βουλευτές κ.κ. Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ και Hadi RAJABLY και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κ. Rahman MUSTAFAYEV, συνοδευόμενοι από Βουλευτές των δύο χωρών και υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποίησαν μια σειρά συναντήσεων εργασίας ως παρακάτω:

Α’ 25-11-2013

α. Με τον Υπουργό υγείας κ. Άδωνι ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, όπου κύρια η συνάντηση επεκτάθηκε στο γεγονός της επιθυμίας της φίλης χώρας να βοηθηθεί από το διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό ιατρικό δυναμικό και από υλικοτεχνικό εφοδιασμό από τη χώρα μας (π.χ. με φάρμακα, παιδικές τροφές). Από πλευράς των φιλοξενουμένων απευθύνθηκε πρόσκληση προς τον Υπουργό Υγείας να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.

β. Με την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, όπου κοινά ομολογήθηκε το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών, το οποίο ήδη επιδεικνύεται εμπράκτως και από τις δύο πλευρές, ειδικώς με την καθιέρωση απευθείας αεροπορικής γραμμής-σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά των φιλοξενουμένων, κατατέθηκε το αίτημα διευκόλυνσης του προβλήματος σε ότι αφορά τις άδειες εισόδου στη χώρα μας, καθόσον παρατηρήθηκε δυσχέρεια στις εν λόγω εκδόσεις, γεγονός βεβαίως που έχει την αφετηρία του στο ότι η χώρα μας ανήκοντας στην Ε.Ε. έχει ανάλογη κοινοτική υποχρέωση, ως προς τον τρόπο έκδοσης αδειών για τρίτες χώρες.

Η Υπουργός Τουρισμού αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της συνάντησης επεσήμανε, ότι η συγκεκριμένη συνάντηση ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο στις δύο χώρες, να επωφεληθούν από αυτήν την ειλικρινή σχέση φιλίας, η οποία πιστεύει ότι θα φέρει επιπλέον καρπούς από την μετάβαση της στο Αζερμπαϊτζάν που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

γ. Με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ, όπου το ενδιαφέρον της συνάντησης περιέλαβε την αναγκαιότητα συνεργασίας των δύο χωρών σε ζητήματα μεταναστευτικού περιεχομένου, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών, με αίτημα της φίλης χώρας της ενίσχυσής της σε θέματα τεχνογνωσίας.

Ιδιαίτερα το μεταναστευτικό πρόβλημα που απασχολεί και τη χώρα αυτή και ο τρόπος αντιμετώπισής του αναπτύχθηκε επί μακρόν από τον υπεύθυνο για τα ζητήματα αυτά Υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. κο Μανώλη ΚΑΤΡΙΑΔΑΚΗ.

δ. Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κο Δημήτρη ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ, ο οποίος αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα είναι εκείνη η χώρα που πρώτη στήριξε και αναγνώρισε το Αζερμπαϊτζάν, ως κρατική οντότητα και βεβαίως στήριξε και στηρίζει την πορεία του προς την Ευρώπη.

ε. Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη ΜΑΝΙΑΤΗ. Ως ήταν επόμενο η συζήτηση κύρια περιέλαβε την ενδυνάμωση των θέσεων των δύο χωρών σε πολλά επίπεδα (γεωπολιτικά, διαπραγματευτικά, οικονομικά κλπ.) από την κατασκευή του TAP. Του ενεργειακού αυτού διαδρόμου προς το φυσικό αέριο, ο οποίος καθιστά τη χώρα μας, πύλη εισόδου φυσικής ενέργειας προς την Ευρώπη.

στ. Με το προεδρείο του Ελληνοαζερικού Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου, όπου ο Πρόεδρος του κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα και τα οφέλη που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται από την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών που σε εμπορικό επίπεδο είναι βραχεία, πλην, όμως προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες ιδιαίτερα για την Ελλάδα, καθόσον το Αζερμπαϊτζάν είναι μία αναπτυσσόμενη ραγδαίως χώρα και μία νέα αγορά σε κάθε εμπορική έκφανση.

Β’ 26-11-2013

α. Με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδος στο Κοινοβούλιο, όπου από τους κ.κ. Βουλευτές των δύο χωρών ανταλλάγησαν απόψεις, αφού προηγουμένως υπήρξε αμοιβαία δέσμευση γι συνεργασίας εποικοδομητική προς όφελος των δύο λαών, γεγονός άλλωστε που αποδεικνύεται από την δράση των δύο ομάδων και η οποία σε πρώτο βαθμό αναγνωρίζεται και από τα δύο Κοινοβούλια, καθόσον οποιαδήποτε κοινή δράση είχε ‘’παγώσει’’ από το 2008.

β. Με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Χρήστο ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ, ο οποίος υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αναπτύσσοντας συνάμα την δομή και λειτουργία αυτού, ως και του ισχύοντος πολιτεύματος της χώρας μας.

γ. Με τον Πρόεδρο της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο ΤΣΙΑΡΑ, ο οποίος συνεπικουρούμενος από μέλη – Βουλευτές της επιτροπής είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις, προβληματισμούς, αλλά και την δυνατότητα σχεδιασμού κοινών κινήσεων σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής επ’ ωφελεία των δύο χωρών.

δ. Με την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κα. Κατερίνα ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, η οποία συνεπικουρούμενη από την Βουλευτή κα. Αφροδίτη ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ ανέπτυξαν ιδιαίτερα τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και την ανάγκη διασφάλισης της ισότητας των δύο φύλων.






     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!