tromaktiko: Λιωμένη... καραμέλα απειλεί μία ολόκληρη πόλη στη Βραζιλία

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Λιωμένη... καραμέλα απειλεί μία ολόκληρη πόλη στη Βραζιλία



Ένα παχύ ποτάμι από σιρόπι απειλεί να βυθίσει μια ολόκληρη πόλη στην πολιτεία του Σάο Πάολο στην Νότια Βραζιλία, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε... σε αποθήκη με 30.000 τόνους ζάχαρης.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε την Παρασκευή, ξεκίνησε από μια σπίθα σε μηχάνημα τροφοδοσίας ενός ιμάντα φορτώσεως.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στη βιομηχανική περιοχή στη Σάντα Αντέλια, μετά από 75 ώρες. Η φωτιά, έλιωσε τη ζάχαρη, η οποία στη συνέχεια πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης, μπροστά στα σπίτια των κατοίκων. Περίπου 20 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία, καθώς υπήρξαν αναφορές για τέσσερις τραυματίες.

«Η φωτιά κατέστρεψε ολόκληρη την αποθήκη και οι πυροσβέστες προσπάθησαν να απομονώσουν μια δεύτερη αποθήκη, ψύχοντας τους τοίχους» δήλωσε ο Γκουλέρμ Ραπόζο, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Agrovia στην οποία ανήκει η αποθήκη.

Μπροστά από τα σπίτια, στήθηκαν φράγματα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη λιωμένη καραμέλα να τα «καταπιεί». Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να μάχονται μετά από τέσσερις ημέρες, ενώ μεγάλα μηχανήματα αναρρόφησης χρησιμοποιούνται για να μαζέψουν το παχύ υγρό. Τρακτέρ και εκσκαφείς σκάβουν ένα χαντάκι γύρω από την πληγείσα περιοχή για να διοχετεύσουν προς τα εκεί τη ροή της λιωμένης καραμέλας, ενώ έχουν στηθεί φράγματα σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη μόλυνση του γειτονικού ποταμού.

«Ανησυχώ πραγματικά για το σπίτι μου» δήλωσε ο Αουγκούστο Κόστα, ένας ντόπιος οικοδόμος. «Η λιωμένη καραμέλα έχει ήδη περιβάλει το σπίτι μου και δεν ξέρω το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί».

Το εργοστάσιο Agrovia, που βρίσκεται 450 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Σάντος, καλύπτει το 20% της ζάχαρης στην πολιτεία του Σάο Πάολο ενώ εξάγει 1,7 εκατομμύρια τόνους σε όλο τον κόσμο. Η πυρκαγιά είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα αύξηση της τιμής της ζάχαρης.
imerisia.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!