tromaktiko: Ποιοι θα πληρώσουν εκκαθαριστικά εφάπαξ ή σε δύο δόσεις

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι θα πληρώσουν εκκαθαριστικά εφάπαξ ή σε δύο δόσεις



Επιταχύνεται η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προχωρούν από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη στην εκκαθάριση 950.000 δηλώσεων...
φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου η αποστολή του συνόλου των 5,7 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων ώστε μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2014 να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους τα 3,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω καθυστερήσεων στην υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων, ο αριθμός των φορολογουμένων που θα κληθούν να πληρώσουν σε δύο δόσεις ή εφάπαξ τους φόρους των εκκαθαριστικών αναμένεται να φθάσει φέτος στο ύψος-ρεκόρ των 900.000.

Αναντιστοιχίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 950.000 δηλώσεις που πρόκειται να εκκαθαριστούν από τη ΓΓΠΣ από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται:

Περίπου 400.000 που είχαν υποβληθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αλλά δεν είχαν εκκαθαριστεί, καθώς, κατά τον αυτόματο ηλεκτρονικό έλεγχο που πραγματοποίησε το σύστημα ΤΑΧISnet, διαπιστώθηκαν αναντιστοιχίες ανάμεσα στα ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων και των παρακρατηθέντων φόρων τα οποία είχαν δηλώσει οι φορολογούμενοι και στα αντίστοιχα ποσά που εμφανίζονταν στις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών και τις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αναντιστοιχίες που είχαν εντοπιστεί δεν κρίθηκαν τελικά τόσο σημαντικές ώστε να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος κι έτσι απελευθερώθηκαν για εκκαθάριση άλλες 550.000 δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και την περασμένη Παρασκευή.

Από τους παραπάνω φορολογουμένους σχεδόν οι μισοί, δηλαδή περίπου 475.000, θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου άνω των 550 εκ. ευρώ είτε εφάπαξ είτε σε δύο δόσεις. Περίπου 170.000 θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου, ενώ οι υπόλοιποι 300.000 θα λάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά.

karfitsa.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!