tromaktiko: Σε 12 δόσεις και με τόκο η εξόφληση των χαρατσιών

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Σε 12 δόσεις και με τόκο η εξόφληση των χαρατσιών



Φρένο στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών με νέα ρύθμιση που προωθεί και προβλέπει... την εξόφληση των οφειλών στην εφορία έως και 12 δόσεις.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που καλούνται αυτές τις μέρες να εξοφλήσουν τα διάφορα… «χαράτσια» είτε σε δύο ή τρεις διμηνιαίες δόσεις, είτε σε επτά μηνιαίες δόσεις, μπορούν να αφήσουν την πρώτη δόση να καταστεί λιξηπρόθεσμη και να υπαχθούν έτσι στη νέα πάγια ρύθμιση του υπουργείου, ώστε να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Στη νέα ρύθμιση θα υπαχθούν όσοι φορολογούμενοι αποδείξουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος ή του ΦΑΠ των ετών 2011 – 2012.

Όσοι τελικά μπουν στη νέα ρύθμιση θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους έως και σε 12 μήνες με επιτόκιο 8,5%, ενώ το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 15 ευρώ.

Σε κάθε οφειλέτη που θα πληρώνει τις δόσεις θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, μηνιαίας διάρκειας, ενώ αν καθυστερήσουν την καταβολή μιας δόσης, αυτή θα καταβάλλεται με επιβάρυνση 15% μαζί με την επόμενη δόση.

Οι πληρωμές θα γίνονται μέσω των τραπεζών, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των ΕΛΤΑ.

Εκτός ρύθμισης όμως θα μείνουν οι φορολογούμενοι εκείνοι που έχουν παλαιά χρέη και έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση « της τελευταίας ευκαιρίας», ξεπληρώνοντας τις οφειλές τους σε 48 ή 100 δόσεις.

Αυτοί λοιπόν, αν αφήσουν τα νέα χρέη τους να γίνουν ληξιπρόθεσμα, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ρύθμισης και για τις παλιές τους οφειλές.

Αν πάντως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, η λύση θα είναι να υπαχθούν εκ των υστέρων στη νέα πάγια ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών τους.
star.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!