tromaktiko: Αλλάζει η συμμετοχή στα φάρμακα - Πόσο θα πληρώνουν οι ασθενείς

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Αλλάζει η συμμετοχή στα φάρμακα - Πόσο θα πληρώνουν οι ασθενείς



Αλλαγές επί των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα φέρνει ο Σεπτέμβριος.Το υπουργείο υγείας μετά και τις πιέσεις που δέχεται...
από την τρόικα λαμβάνει μέτρα για την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δώσει κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων από τους ασθενείς.

Έτσι μελετάται το ενδεχόμενο οι ασθενείς να παίρνουν χωρίς συμμετοχή τα γενόσημα( αντίγραφα) φάρμακα ενώ όσοι επιλέγουν σκευάσματα που δεν διαθέτουν γενόσημο θα επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου με το κόστος αγοράς.

Στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση που αναμένεται να ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για όσες δραστικές ουσίες φαρμάκων δεν υπάρχουν γενόσημα φάρμακα, δεν θα αλλάξει ο τρόπος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ο ασφαλιστικός φορέας κι ο ασφαλισμένος θα μοιράζονται τη διαφορά μεταξύ λιανικής και τιμής αναφοράς. Ακριβότερα, όμως, αναμένεται να αγοράζουν οι ασθενείς και τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αφού η τρόικα πιέζει για απελευθέρωση της τιμής τους.

Σχετικά με τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να δώσει κίνητρα προκειμένου να «επιστρέψουν» στα ιδιωτικά φαρμακεία ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να τεθεί πλαφόν εκτέλεσης συνταγών ανά φαρμακείο (περίπου 15.000 ευρώ), όπως επίσης απαλλαγή τους από το rebate.

Σε νεότερη εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το βράδυ ο ΕΟΠΥΥ δίνει πάλι την δυνατότητα στους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα με βάση την εμπορική ονομασία και όχι μόνο την δραστική.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!