tromaktiko: Όταν οι «ράμπο» χορεύουν Κιάμο

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Όταν οι «ράμπο» χορεύουν Κιάμο



του Γιάννη Μπελεγρίνη
«Θα βγαίνω, θα πίνω και λόγο δεν θα δίνω». Ακριβώς αυτό. Ειδικά το τελευταίο. Και λόγο δεν θα δίνω. Κάπως έτσι -όπως λέει και το τραγούδι του Πάνου Κιάμου- απάντησε στο κράτος, ο ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στην Χαλκιδική. Ένα μαγαζί το οποίο...
σφραγίστηκε λόγω φοροδιαφυγής και το επόμενο βράδυ δούλευε κανονικά.

Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν… τα πανηγύρια του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης για το μεγάλο «χτύπημα» κατά της φοροδιαφυγής και η προσγείωση ήταν ανώμαλη και άκρως ελληνική. Το μαγαζί που είχε σφραγιστεί για 2 μέρες, αφού μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν έκοβε αποδείξεις, τελικά δούλεψε σε φουλ ρυθμούς. Με τραγουδιστές, κόσμο, λουλούδια, άφθονο αλκοόλ και όλα τα σχετικά.

Με λίγα λόγια ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου έγραψε το κράτος στα παλιά του τα παπούτσια. Και με πολύ προκλητικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι λίγες ώρες μετά το «λουκέτο» ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου διαλαλούσε παντού ότι το μαγαζί θα λειτουργήσει κανονικά. Όπως και έγινε.

Ας το δούμε λίγο, απ’ έξω. Φανταστείτε στην χώρα μας να λειτουργούσαν όλα ρολόι. Και να υπήρχε μια άλλη χώρα στην οποία –μεταξύ άλλων- γίνονταν τα εξής: σφραγίζονταν μαγαζιά για φοροδιαφυγή και τελικά λειτουργούσαν κανονικά, ανακοινωνόταν αντικαπνιστικός νόμος και δεν εφαρμοζόταν ποτέ, έπεφτε ο ΦΠΑ στην εστίαση και οι τιμές έμεναν ίδιες. Και πολλά άλλα «τρελά». Τι θα λέγαμε εμείς. Δεν θέλω να φανταστώ. Σκεφτείτε κιόλας να έπρεπε να δανείσουμε αυτή την «τρελή χώρα» από τα δικά μας κρατικά ταμεία. Μη σας πω, ότι το Σύνταγμα θα ήταν κάθε μέρα κλειστό από «αγανακτισμένους».

Με την περίπτωση του νυχτερινού κέντρου στην Χαλκιδική, στο οποίο εμφανίζεται ο Πάνος Κιάμος, αποδείχτηκε πάλι το πασιφανές. Ότι ζούμε στο κράτος που οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, προκλητικά μάλιστα. Φυσικά (και) σε αυτό δεν μας φταίει, ούτε ο κακός Σόιμπλε, ούτε οι κακοί Ευρωπαίοι που θέλουν… να αφανίσουν το ελληνικό έθνος. Το πρόβλημα είναι πλήρως εσωτερικό.

Λειτουργούμε με δικούς μας κανόνες και δεν θέλουμε να αλλάξουμε, ο κόσμος να χαλάσει. Όσα μνημόνια και να έρθουν. Τελεία και παύλα. Από την 1η του μήνα έχουμε σε εφαρμογή την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Μέχρι τώρα, ελάχιστοι είναι οι μαγαζάτορες που μειώσανε τις τιμές. Οι περισσότεροι αρκέστηκαν σε… απλή αλλαγή του ΦΠΑ στις αποδείξεις, από 23% σε 13%. Με τις τιμές να παραμένουν ίδιες. Αν κόβουν αποδείξεις βέβαια.

Το θέμα είναι το κράτος πως αντιδρά σε κάθε περίπτωση. Οι διάφοροι παραβάτες έχουν βρει και τα κάνουν. Αλλιώς δεν θα τα έκαναν. Ας μην πάμε μακριά. Ας θυμηθούμε απλά την Ελλάδα του 2004. Τότε που κανείς δεν πάρκαρε παράνομα, κανείς δεν έμπαινε στις λεωφορειολωρίδες, κανείς δεν πέταγε σκουπίδια κάτω, κάνεις δεν έκανε επεισόδια στα γήπεδα. Γιατί πολύ απλά τότε, το κράτος είχε δείξει πως δεν αστειεύεται. Γνώριζαν όλοι καλά, ότι όποιος κάνει οποιαδήποτε είδους παράβαση, θα το πλήρωνε ακριβά, σύμφωνα με τον νόμο.

Η Ελλάδα του 2004 δείχνει ότι αν υπάρχει βούληση από το κράτος, όλα μπορούν να αλλάξουν. Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Την επόμενη φορά που οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ θα κλείσουν κάποιο μαγαζί για φοροδιαφυγή, το βράδυ ας στείλουν και ένα περιπολικό απ’ έξω. Δεν θέλει κόπο. Τρόπο θέλει.
todomino.blogspot.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!