tromaktiko: Υγεία: Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τη μνήμη

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Υγεία: Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τη μνήμη



Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να τονώσει τη μνήμη των μεσηλίκων και ηλικιωμένων πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι μια διατροφή με λίγα λιπαρά, αναφέρουν ισπανοί ερευνητές.
Επιπλέον... η μακροχρόνια υιοθέτησή της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως άνοιας, γράφουν στην «Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής» (JNNP).

Η μεσογειακή διατροφή έχει κατ’ επανάληψιν συσχετισθεί με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μείωση του κινδύνου εκδηλώσεως καρκίνου, αλλά νεώτερα ευρήματα δείχνουν πως κάνει καλό και στο μυαλό.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 522 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 55 έως 80 ετών, οι οποίοι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, είτε επειδή έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη είτε επειδή είχαν πολλαπλούς άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή με κύριο λίπος καθημερινά το ελαιόλαδο, η δεύτερη μεσογειακή διατροφή που περιείχε καθημερινά ξηρούς καρπούς και η Τρίτη μία διατροφή λίγων λιπαρών, η οποία είθισται να συνιστάται για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Τόσο κατά την έναρξη, όσο και έπειτα από 6,5 χρόνια κατά μέσον όρο, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Από τους 60 που παρουσίαζαν ήπια νοητική διαταραχή (είναι μία κατάσταση που θεωρείται πρόδρομος μορφή της άνοιας), οι 23 είχαν ακολουθήσει την λίγων λιπαρών διατροφή, οι 18 τη διατροφή με το ελαιόλαδο και οι 19 τη διατροφή με τους ξηρούς καρπούς.

Από τους 35 που είχαν εκδηλώσει στο μεσοδιάστημα άνοια, οι 17 ακολουθούσαν τη διατροφή των λίγων λιπαρών, οι 12 αυτή με το ελαιόλαδο και οι 6 αυτή με τα καρύδια.

Από τους εθελοντές που δεν είχαν άνοια ή ήπια νοητική διαταραχή, όσοι ακολουθούσαν τις μεσογειακές διατροφές πέτυχαν υψηλότερη μέση βαθμολογία στα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν τη διατροφή των λίγων λιπαρών.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν όλοι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ακόμα και η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό άνοιας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ναβάρα που πραγματοποίησαν τη μελέτη, λένε πως τα ευρήματά τους υποστηρίζουν εκείνα τα οποία έχουν καταδείξει προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής στην λειτουργία του εγκεφάλου.

ΤΑ ΝΕΑ








     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!