tromaktiko: Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και κατάθεση Στεφάνου στο χώρο της βομβιστικής επιθέσεως του μαραθωνίου της Βοστώνης

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και κατάθεση Στεφάνου στο χώρο της βομβιστικής επιθέσεως του μαραθωνίου της Βοστώνης



Ακριβώς ένα μήνα μετά την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στην οδό Boylston, στο σημείο του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄ συνοδευόμενος από... τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον τοπικό ιεράρχη Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο και την εξ Ελλάδος συνοδεία του, επισκέφθηκαν το σημείο αυτό, όπου έχει δημιουργηθεί ένα αυτοσχέδιο μνημείο για τα θύματα.

Η παρουσία των Ορθοδόξων Ιεραρχών και κληρικών ήταν φυσικό να προκαλέσει το ενδιαφέρον των εκατοντάδων επισκεπτών που βρίσκονταν στη περιοχή αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης που βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στο σημείο αυτό. Ήταν μια συγκινητική στιγμή καθώς ο κ. Ιερώνυμος τοποθέτησε το στεφάνι δίπλα στους αυτοσχέδιους ξύλινους σταυρούς με τα ονόματα των θυμάτων. Στη συνέχεια μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τον Μητροπολίτη Μεθόδιο και τους άλλους ιεράρχες έψαλλαν μια σύντομη επιμνημόσυνη δέηση καταλήγοντας με το Αιωνία τους η Μνήμη στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος στα Αγγλικά και εξήγησε ότι πρόκειται για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και την εκλεκτή συνοδεία του, οι οποίοι όπως είπε «έρχονται από την Ελλάδα, απ’ όπου ξεκίνησε ο Μαραθώνιος». Πρόσθεσε δε, ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αισθάνθηκε την ανάγκη και θεώρησε υποχρέωσή του να έρθει εδώ για να προσευχηθεί και να τοποθετήσει ένα στεφάνι μνήμης και τιμής για τους νεκρούς αυτής της τραγωδίας που συγκλόνισε όλο τον κόσμο». Με την ολοκλήρωση αυτών των επεξηγήσεων του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, οι παρόντες κατανοώντας καλύτερα το τι είχε προηγηθεί ξέσπασαν σε χειροκρότημα.

Εξ άλλου, νωρίτερα τις πρωινές ώρες, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, οι Ιεράρχες και η συνοδεία τους επισκέφθηκαν το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Τους υποδέχθηκε ο Άρχων κ. Γεώργιος Μπεχράκης, μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης και μέγας δωρητής του Μουσείου. Η πτέρυγα Ελληνικής, Ρωμαϊκής και Αιγυπτιακής Τέχνης του Μουσείου φέρει προς αναγνώριση της μεγάλης του δωρεάς το όνομα George and Margo Behrakis Wing.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεναγήθηκε στις διάφορες αίθουσες του Μουσείου από τους ειδικούς εφόρους και συντηρητές των διαφόρων εκθεμάτων. Μια από τις ιδιαίτερες στιγμές ήταν η παρουσίαση ενός τέμπλου με εικόνες αγνώστου Κρητός-Βενετού αγιογράφου των αρχών του 15ου αιώνα που δεν εκτίθεται ακόμη δημόσια, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας και της συντήρησης. Αποτελείται από την εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας στο κέντρο και τις εικόνες των Αγίων Χριστοφόρου, Αυγουστίνου και Στεφάνου στα αριστερά και των Αγίων Ιωάννου του Βαπτιστού, Νικολάου και Σεβαστιανού στα δεξιά. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην πτέρυγα Μπεχράκη, η οποία περιέχει μια από τις πλουσιότερες συλλογές Ελληνικών αρχαιοτήτων ανά τον κόσμο. Το Μουσείο και ο φιλέλληνας διευθυντής του κ. Malcolm Rogers παρέθεσε γεύμα εντός του Μουσείου προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο οποίο παρακάθισαν εκτός των άλλων και ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Μουσείου κ. Andrew Russell και η συνεργάτης του Μουσείου για Ελληνικά θέματα κυρία Μπέτυ Γεωργακλή.

Το ίδιο απόγευμα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε και προσκύνησε τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Βοστώνης, όπου ιερατικώς προϊστάμενος είναι ο π. Κλεόπας Στρογγύλης. Το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος παρέθεσε για τον κ. Ιερώνυμο και την συνοδεία του δείπνο σε εστιατόριο της περιοχής στο οποίο συμμετείχαν και σημαντικοί συνεργάτες και υποστηρικτές της Μητροπόλεως Βοστώνης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!