tromaktiko: 7 τρόποι για να μειώσουμε τα ατυχήματα με αυτοκίνητο

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

7 τρόποι για να μειώσουμε τα ατυχήματα με αυτοκίνητο



Πίσω από κάθε αριθμό των στατιστικών μετρήσεων για τα ατυχήματα στους δρόμους κρύβονται λάθη της στιγμής…
ας προσέχουμε λοιπόν! Δεν έχει σημασία αν ξεκινάμε ένα μεγάλο ταξίδι ή μια σύντομη καθημερινή μετακίνηση. Εμείς και το αυτοκίνητό μας πρέπει να είμαστε κάθε στιγμή προετοιμασμένοι…

Απαραίτητο το Service αυτοκινήτου

Η σωστή αντίδραση του αυτοκινήτου μας στη δύσκολη στιγμή… εξασφαλίζεται μόνο όταν όλα τα συστήματά του λειτουργούν τέλεια.

Πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει το αυτοκίνητό μας από το προηγούμενο service; Μήπως έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει το επόμενο;

Μήπως έχει περάσει ένας χρόνος από το προηγούμενο service;

Ελαστικά του αυτοκινήτου
Τα ελαστικά εξασφαλίζουν την αναγκαία πρόσφυση του αυτοκινήτου στο οδόστρωμα. Η κακή τους κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους!

Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών κάθε τρεις περίπου εβδομάδες.
Η μέτρηση της πίεσης των ελαστικών γίνεται όταν αυτά είναι κρύα, δηλαδή πριν διανύσουμε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου ή μετά από πολύωρη στάση. Η πίεση των ελαστικών πρέπει να συμφωνεί με αυτή που προβλέπει ο κατασκευαστής.

Διενεργούμε οπτικό έλεγχο για χτυπήματα, εξογκώματα ή σχισίματα πριν από κάθε ταξίδι.

Αντικαθιστούμε τα ελαστικά πριν μειωθεί στο ελάχιστο το βάθος του πέλματος. Σε δρόμο με νερά η απόσταση φρεναρίσματος αυξάνεται δραματικά, όταν το βάθος του πέλματος μειωθεί πέραν των 2,5 χιλιοστών.

Φώτα δείκτες πορείας και γυάλινες επιφάνειες
Καμένες λάμπες, εξασθενημένα φώτα και λιγότερο καθαρές γυάλινες επιφάνειες… μετριάζουν σημαντικά την ικανότητά μας να διακρίνουμε έγκαιρα πιθανό κίνδυνο.

Ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα όλα τα φώτα μας, συμπεριλαμβανομένων των φώτων στοπ, τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων και τα δοχεία με τα υγρά για τον καθαρισμό των γυάλινων επιφανειών.

Τα φώτα δεν ενισχύουν μόνο τη δική μας ορατότητα, αλλά μας κάνουν ευκολότερα και αμεσότερα ορατούς στους υπόλοιπους οδηγούς του δρόμου.

Η κακή ορατότητα αυξάνει κατακόρυφα την κόπωση του οδηγού και συμβάλλει συχνά στην απόσπαση της προσοχής του.

Φόρτωση αυτοκινήτου και αντικείμενα στο εσωτερικό του
Ένα υπέρβαρο αυτοκίνητο ξεφεύγει ευκολότερα από τον έλεγχο του οδηγού, ενώ επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία όλων των συστημάτων και φυσικά των φρένων.

Φροντίζουμε ώστε, το συνολικό φορτίο του αυτοκινήτου με επιβάτες και αποσκευές να μην ξεπερνά το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο από τον κατασκευαστή.

Διατηρούμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου καθαρό και τοποθετούμε τα απαιτούμενα αντικείμενα στις προβλεπόμενες θήκες.

Εάν ο χώρος αποσκευών επικοινωνεί με το θάλαμο των επιβατών, επιβάλλεται η λήψη μέτρων, ώστε να μην καταλήξουν οι αποσκευές πάνω στους επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος.

Ζώνες ασφαλείας και παιδικά καθίσματα
Τα σύγχρονα και πανάκριβα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων μας είναι σε θέση να μας προστατέψουν μόνο σε συνδυασμό με τη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Η χρήση ζώνης ασφαλείας δεν είναι μόνο υποχρεωτική, αλλά αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα προστασίας των επιβατών σε ένα ατύχημα. Η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι απόλυτα αναγκαία και στα πίσω καθίσματα.

Τα παιδικά καθίσματα είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν τα παιδιά σε μια σύγκρουση.

Πείτε «όχι» στο αλκοόλ αν οδηγείτε!
Στην Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία της τροχαίας αποκαλύπτουν ότι η μέθη είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης δυστυχημάτων. Έρχεται τέταρτη σε σειρά και ευθύνεται για πάνω από 10% όλων των τροχαίων και το 1/3 των θανατηφόρων!

  • Δεν καταναλώνουμε αλκοόλ πριν οδηγήσουμε.
  • Δεν αφήνουμε κανέναν οδηγό στην παρέα μας να πιει πριν οδηγήσει.
  • Δεν μπαίνουμε σε αυτοκίνητο ανθρώπου που έχει πιει.
  • Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον εμποδίσουμε να οδηγήσει.
  • Για την επιστροφή προτιμήστε ταξί ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Τηλεφωνήστε σε κάποιον δικό σας να σας γυρίσει σπίτι.

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση
Ο δρόμος είναι επικίνδυνος. Μόνο εμείς οι οδηγοί είμαστε σε θέση να μειώσουμε ή να εκμηδενίσουμε τους κινδύνους που κρύβει.

Όταν οδηγούμε είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Έχουμε τα μάτια μας… δεκατέσσερα!

Προσπαθούμε πάντα να προβλέψουμε τις πιθανές επικίνδυνες καταστάσεις, πριν αυτές δημιουργηθούν. Η έγκαιρη διάγνωση ενός κινδύνου που ξεκινά να διαγράφεται αποτελεί και τη μισή αποφυγή του.

Συγχωρούμε τα λάθη των υπόλοιπων οδηγών. Διευκολύνουμε το έργο τους, όταν μπορούμε και σε καμία περίπτωση δεν γινόμαστε επιθετικοί.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!