tromaktiko: Κρίσιμες 30 μέρες για τον ρόλο της Ελλάδας στα ενεργειακά

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κρίσιμες 30 μέρες για τον ρόλο της Ελλάδας στα ενεργειακά



Σε έναν μήνα από τώρα, το αργότερο, αναμένεται να κριθεί η τύχη του αγωγού ΤΑΡ, που θα μεταφέρει, μέσω της Ελλάδας, αζέρικο αέριο στην Δυτική Ευρώπη.

Οι τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται από το Μπακού αναφέρουν ότι η τοπική κυβέρνηση δείχνει να κλείνει υπέρ του, βάζοντας στο περιθώριο τις όποιες εναλλακτικές λύσεις εξετάζονταν μέχρι τώρα.

Αν η εκτίμηση αυτή ισχύει (σσ στηρίζεται κυρίως σε πληροφορίες που μεταδίδει τις τελευταίες ώρες από το Αζερμπαϊτζάν το εκεί γραφείο του πρακτορείου Reuters) τότε αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι ο κύβος ερρίφθη και σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάληξη της ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της.

Αποτελεί κοινό μυστικό στους ελληνικούς ενεργειακούς κύκλους ότι μόνο στην περίπτωση που το ελληνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου “έπαιρνε το δρόμο” για το ...Μπακού, θα προχωρούσε ο ΤΑΡ. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή, καταλήξει σε ρωσικά συμφέροντα (μαζί με τη ΔΕΠΑ), τότε και ο ΤΑΡ θα αποτελούσε απλώς μακρινό παρελθόν.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στην Αθήνα επικράτησαν περισσότερο ώριμες σκέψεις και τελικώς αγωγός και ΔΕΣΦΑ βρίσκουν την πορεία τους.

apospasma.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!