tromaktiko: 17χρονοι μαθητές παίζουν αρχαίο δράμα

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

17χρονοι μαθητές παίζουν αρχαίο δράμα



Το ταλέντο της στην υποκριτική θα "ξεδιπλώσει" η θεατρική ομάδα του Λυκείου Επισκοπής, η οποία αν και νεοσύστατη, μόλις 2 ετών, έχει ανεβάσει τέσσερα έργα, θα εκπροσωπήσει και την Κρήτη, στο Διεθνές Φεστιβάλ αρχαίου δράματος, που πραγματοποιείται... στη Μεσσήνη από τις 21 ως τις 24 Απριλίου.

Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και η διάκριση καθόλου εύκολη υπόθεση.

Συνολικά από το όλα τα λύκεια της χώρας συμμετέχουν 10 σχολεία και ένα από την Αγγλία.

Η θεατρική ομάδα της Επισκοπής θα αναζητήσει τη διάκριση με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες», ενώ προς το τέλος της παράστασης εμπεριέχεται και ένα μέρος της απολογίας του Σωκράτη.

Στην παράσταση συμμετέχουν 23 μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου.

Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες ανοίγουν άλλους δρόμους στην άγρια εφηβεία. Διότι μπορεί να γίνεται χαβαλές ή να χάνονται ορισμένες διδακτικές ώρες, αλλά τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να είναι συνεπή, έχοντας την ευθύνη ενός ολόκληρου θιάσου.

Το διάβασμα είναι αρκετό και ακόμα που αυτοί που μπορεί να μην ανοίγουν... ούτε βιβλίο, διδάσκονται τα βαθύτερα νοήματα του κάθε έργου.

Για άλλα παιδιά, πάλι, είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης ή για κάποια άλλα το πρώτο βήμα πριν την καλλιτεχνική πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν στο μέλλον.

Με απλά λόγια, το θέατρο για τους μαθητές είναι μια σπουδαία υπόθεση, για πολλούς λόγους, ενώ αναπτύσσονται σχέσεις και δεσμοί και με τους καθηγητές που τους υποστηρίζουν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα οι καθηγήτριες, κ. Χριστίνα Κατσά και Παρασκευή Ζεάκη, που όχι απλά στηρίζουν τους μαθητές τους, αλλά μέχρι και τα κουστούμια έραψαν, στάθηκαν στα προτερήματά τους, παρά τη φασαρία που έκαναν όλα μαζί, λέγοντας στο MadeinCreta, ότι ειδικά η συγκεκριμένη παράσταση δε θα μπορούσε να ανέβει, «αν τα παιδιά δεν είχαν ταλέντο, μεράκι και διάθεση να δουλέψουν».

Τα ίδια τα παιδιά, κατενθουσιασμένα, αναφέρθηκαν στη βιωματική σχέση που αποκτούν με το αρχαίο θέατρο, αλλά κυρίως στην ανακάλυψη πλευρών του εαυτού τους, που τα ίδια αγνοούσαν. Άλλωστε το θέατρο είναι ένας δημιουργικός τρόπος έκφρασης, αλλά και προβολής της περιοχής τους, ειδικά με τη συμμετοχή, στο Διεθνές Φεστιβάλ αρχαίου δράματος, που πραγματοποιείται στη Μεσσήνη.

Η υπόθεση του έργου εμπνευσμένη από την …. επικαιρότητα

Ο Στρεψιάδης, αγρότης καταχρεωμένος όπως ήταν, θέλησε να διδαχθεί αυτός, κι έπειτα ο γιος του, τον άδικο λόγο, για να κατορθώσει με τον τρόπο αυτό να αποφύγει τους δανειστές του και να εξαπατήσει τους δικαστές.

Μπορεί τελικά να βγει κερδισμένος αυτός που επιζητά το άδικο;

Πώς μια κακή παιδεία μπορεί να αποβεί μοιραία για όλους;

Η απάντηση θα δοθεί επί σκηνής…


Στη θεατρική ομάδα συμμετέχουν οι: Μ. Πλευράκης, Ανδρ. Μιχελάκης, Γ. Μακράκης, Κ. Κανάκη, Γ.Αγγουριδάκη, Γ. Κρασανάκης, Γ. Συντιχάκης, Αγγ.Μαγριπλή, Εβ.Χαλαμπαλάκη, Μ. Μακράκη, Ειρ. Καλογεράκη, Π. Σπανάκη, Γ.Καλυκάκη, Χρ. Καλλέργη, Κ. Καραπιπεράκη, Γ. Παπαδάκης, Μ.Παπαδάκης, Μ.Πιτσουλάκης, Αντ. Κολυδάκης.

Μουσικοί: Ελ. Μιχελάκη, Γ.Συντιχάκης

*Η Περιφέρεια Κρήτης ύστερα από συνάντηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με το Λυκειάρχη Επισκοπής Δημήτρη Μαγκαφουράκη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και μέλη της θεατρικής ομάδας, αναλαμβάνει τα έξοδα μετάβασης και μετακίνησης στη Μεσσήνη. Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στη θεατρική ομάδα και τη συνεχάρη για την προσπάθειά της.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!