tromaktiko: Βιοκαύσιμα από ανακυκλωμένο τηγανόλαδο: Απογειώθηκε το πρόγραμμα – τεράστια συμμετοχή

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Βιοκαύσιμα από ανακυκλωμένο τηγανόλαδο: Απογειώθηκε το πρόγραμμα – τεράστια συμμετοχή



Την τρίτη του αποστολή στα ειδικά εργαστήρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, με μια νέα μεγάλη ποσότητα τηγανόλαδων στις …
αποσκευές του, πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι στο μεγάλο παζλ της ανακύκλωσης και της ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, ο Δήμος θα παραδώσει στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του Τεχνολογικού Ιδρύματος 1.600 λίτρα τηγανόλαδων, που αποτελούν ένα τμήμα από τις νέες ποσότητες που έχουν συλλεχθεί από τα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, η αποστολή του δήμου θα παραλάβει περίπου 350 λίτρα βιοντίζελ από την ενεργειακή αξιοποίηση ποσοτήτων τηγανόλαδων που είχαν παραδοθεί το προηγούμενο διάστημα.
Η νέα ποσότητα του βιοκαυσίμου, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον εξαιτίας των πολύ χαμηλών ρύπων που παράγονται κατά την καύση του σε σχέση με το συμβατικό πετρέλαιο, θα παραδοθεί στο 1ο Νηπιαγωγείο Πεύκων για τις ανάγκες θέρμανσης του κτιρίου, στο οποίο φιλοξενούνται 60 παιδιά.

Να σημειωθεί ότι η παραλαβή αυτής της νέας ποσότητας βιοκαυσίμου είναι η τρίτη στη σειρά, με τη συνολική παραγόμενη ποσότητα βιοντίζελ να αγγίζει τα 1.600 λίτρα, από τα οποία τα 750 λ. παραδόθηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ.Παύλου και τα 490 λ. στα ειδικά σχολεία των Πεύκων.

Θεαματική άνοδος των δεικτών

Αυτό, όμως, που αποσπά την προσοχή είναι η θεαματική άνοδος των δεικτών συλλογής τηγανόλαδων από τα νοικοκυριά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, καθώς καθημερινά εντάσσονται στο κίνημα της ανακύκλωσης όλο και περισσότερα. Από τον Αύγουστο του 2010, που ξεκίνησε το πρόγραμμα της ανακύκλωσης των τηγανόλαδων στον πρώην δήμο Συκεών, μέχρι και το πρώτο δίμηνο του 2013 έχουν συλλεχθεί 3.460 λίτρα μαγειρικών ελαίων από τα συνολικά 1.343 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, το 2012 έκλεισε με αύξηση 81,70% στον αριθμό των νέων νοικοκυριών που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, τα οποία από τα 399 που ήταν (τα νέα νοικοκυριά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα) το 2011, έφτασαν στα 725 το 2012 (326 περισσότερα).

Απρόβλεπτα εντυπωσιακή, όμως, καταγράφεται και η άνοδος της ποσότητας που συλλέχθηκε, σημειώνοντας αύξηση 200,76% (1.985 λίτρα το 2012 έναντι 660 του 2011), επιδόσεις που έχουν καταστήσει το δήμο Νεάπολης-Συκεών σημείο πανελλήνιας αναφοράς.

Έτσι, η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας στη συλλογή των τηγανόλαδων έχει ως αποτέλεσμα η φήμη του δήμου Νεάπολης-Συκεών να εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, με πολλούς δήμους και σχολεία να απευθύνονται στις υπηρεσίες του επιζητώντας την υποστήριξη και τη συνδρομή του Γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στις δικές τους προσπάθειες.

Μέχρι σήμερα δεκάδες είναι οι δήμοι και τα σχολεία από όλη τη χώρα που ήρθαν σε επαφή με τα εξειδικευμένα στελέχη του δήμου στην προσπάθειά τους να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δημιουργία δικού τους κινήματος, έχοντας ως οδηγό την τεχνογνωσία του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Στους εκπροσώπους των φορέων αυτών τα στελέχη παρέχουν κάθε σχετική πληροφορία οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος.

econews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!