tromaktiko: Η δημοτική αστυνομία Λέσβου φωτογραφίζει και ΝΟΜΙΜΕΣ επιγραφές καταστημάτων!

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η δημοτική αστυνομία Λέσβου φωτογραφίζει και ΝΟΜΙΜΕΣ επιγραφές καταστημάτων!



Η δημοτική αστυνομία βρήκε στους δρόμους με σκοπό να φωτογραφίσει τις παράνομες επιγραφές που απαγορεύονται μετά από σχετικό νόμο.
Καταστηματάρχης της Μυτιλήνης μας κατήγγειλε ότι η δημοτική αστυνομία φωτογράφισε και την δικιά του πινακίδα που είναι σε ιδιωτικό τοίχο…Όπως μας είπε είδε τους αστυνομικούς σαν να μην ξέρουν τι κάνουν, φωτογραφίζοντας νόμιμες επιγραφές καταστημάτων…

Και για να είμαστε ακριβείς παρακάτω σας παραθέτουμε όλο το νομό για να τον διαβάσουν και οι δημοτικοί αστυνόμοι και να μην ταλαιπωρούνται άδικα αλλά και να μην ταλαιπωρούν και τους καταστηματάρχες…..Επειδή μάλλον ο αρμόδιος επικεφαλής δεν σας ενημέρωσε….ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΕΔΩ

Ο νόμος 2946/2001

Με το άρθρο 2 αυτου του νόμου καθορίζονται οι προϋποθέσεις, προδιαγραφές και διαδικασίες τοποθέτησης επιγραφών σε κτίρια και κοινοχρήστους χώρους ως εξής :

1) Οι επιγραφές που αναγράφονται, προσαρτώνται ή αναρτώνται σε τοίχους, προθήκες, θύρες καταστημάτων ή κατοικιών και είναι σχετικές με εργασίες που εκτελούνται στους χώρους αυτούς τοποθετούνται παράλληλα με τις όψεις του κτιρίου.

2) Με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου, η τοποθέτηση των επιγραφών επιτέπεται μόνο στο ισόγειο του κτιρίου.

3) Η έγκριση με την έκδοση οικοδομικής αδείας, αρχιτεκτονικής μελέτης που προβλέπει ειδικές θέσεις τοποθέτησης επιγραφών στο ισόγειο κτιρίου καθώς και η τοποθέτησης επιγραφών στο ισόγειο κτιρίου επιτέπεται μόνο υπό τις ακόλουθες προυποθέσεις:

ότι οι επιγραφές έχουν μέγιστο συνολικό ύψος 0,70 μ.

ότι οι επιγραφές μπορούν να εξέχουν από την όψη του κτιρίου μέχρι 0,20 μ.

σε περίπτωση που υπάρχει στην όψη του κτιρίου εμφανής κάναβος, ότι οι επιγραφές τοποθετούνται μεταξύ των υποστηλωμάτων, χωρίς να τα καλύπτουν.

οτι σε καμιά περίπτωση, δεν επιτρέπεται να καλύπτονται τα παράθυρα και τα διαφανή τμήματα των υαλοστασίων, που είναι απαραίτητα γιά τον απαιτούμενο φυσικό φωτισμό.

4) Σε περίπτωση που στην αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου, όπως αυτή έχει εγκριθεί με την έκδοση της οικοδομικής αδείας, προβλέπονται θέσεις γιά την τοποθέτηση επιγραφών στο ισόγειο του κτιρίου, η τοποθέτηση επιγραφών επιτρέπεται μόνον στις θέσεις αυτές.

5) Σε κτίρια με ενιαία χρήση επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, επιπλέον του ισογείου, η τοποθέτησης μίας μόνον επιγραφής ανωθεν του ισογείου, και η επιγραφή αυτή τοποθετείται παράλληλα με την όψη του κτιρίου.

Η τοποθέτηση επιγραφής άνω΄θεν του ισογείου υπόκειται, κατά τα λοιπά, στις προδιαγραφές υπό στοιχεία αγ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Σε καμιά περίπτωση η επιγραφή αυτή, δεν επιτρέπεται να καλύπτει παράθυρο ή διαφανή τμήματα των υαλοστασίων. Η επιγραφή αυτή μπορεί να αποτελείται από ανεξαρτητα στοιχεία, με διαστάσεις κατ' ανώτατο όριο 0,70 Χ 0,70 μ, το οποίο μπορεί να διατάσσονται και καθέτως σε μία στήλη μεγίστου πλάτους ενός στοιχείου.

Σε περίπτωση που στην αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου, όπως αυτή έχει εγκριθεί με την έκδοση της οικοδομικής αδείας, προβλέπεται θέση γιά την τοποθέτηση της επιγραφής αυτής επιτρέπεται μόονο στην προβλεπόμενη θέση.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η τοποθέτηση επιγραφής άνωθεν του ισογείου κτιρίοου επιτρέπεται μόνο μμετά την εγκριση της ΕΠΑΕ.

6) Κατ' εξαίρεση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, οι επιγραφές φαρμακείων, κλινικών και νοσοκομείων επιτρέπεται να είναι κάθετες πρός την όψη του κτιρίου. Οι κάθετες αυτές επιγραφές έχουν διαστάσεις κατ' ανώτατο όριο 0,70Χ0,70Χ0,25 μ και δεν μπορεί να απέχουν από την όψη του κτιρίου περισσότερο από 0,30 μ.

Το κάτω μέρος των επιγραφών δεν μπορεί να απέχει λιγότερο από 3μ από την στάθμη του πεζοδρομίου και η εξωτερική πλευρά τους να βρίσκεται σε απόσταση πέεραν των 0,50μ από την νοητή κατακόρυφο που περνά από το κράσπεδο του πεζοοδρομίου.

7) Η ανάρτηση ή τοποθέτηση επιγραφών στα στηθαία ή κιγκλιδώματα των εξωστών, στα προστεγάσματα και στις λειτουργικές προεξοχές (εκερ) των κτιρίων απαγορεύεται.

8) Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών στου χώρους της παραγρ. 1 του παρόντος νόμου.

9) Στις φωτιζόμενες επιγραφές η ενταση του φωτισμού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερα από 250 κηρία τη ανωτάτη ένταση του φωτός που υπάρχει στο δημόσιο χώρο, στον οποίο βρίσκεται πλησιέστερα η επιγραφή. Ο φωτισμός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μέσα οπτικών εντυποσιασμών, όπως τρεμολαμπυρίσματα, χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές, κλπ.

10) Στις επιγραφές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 30μ από δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις με πλούσια βλάστηση, δεν επιτρέπεεται να χρησιμοποιηθούν υλικά με πυραντοχή μικρότερη των 240 λεπτών (RF 240).

11) Επιτρέπεται η τοποθέτηση ενημερωτικών επιγραφών που δηλώνουν την ιδιότητα των ενοίκων επί τοίχου παρα την είσοδο κτιρίου ή αυλόθυρα με μέγιστες διαστάσεις 0,20μΧ0,30μ.

12) Σχετικά με την τοποθέτηση επιγραφών σε πρατήρια πωλήσεων υγρών καυσίμων, ισχύουν οι προδιαγραφές των διατάξεων του Π.Δ. 1224/81 και Β.Δ. 465/70.

13) Απαγορεύεται η τοποθέτηση πινακίδων εντός των αρχαιολογικών χώρων, των ιστορικών τόπων καί κατά μήκος των ορίων τους. Ειδικώς γιά τα μνημεία του καταλόγου της Παγκοσμίας Κληρονομίας της UNESCO, απαγορεύεται η τοποθέτηση πινακίδων σε οποιοδήποτε σημείο που εντάσσεται στο πεδίο θέασής τους. Επιτρέπεται η τοποθέτηση πινακίδων πλησίον αρχαίου ή νεωτέρου μνημείου, με άδεια που χορηγεί η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτισμού, έπειτα από γνώμη του Συμβουλίου.

14) Γιά τους παραβάτες των παραπάνω, εφαρμόζονται, αναλόγως οι κυρώσεις που προβλέπονται από το Ν.2946/2001 και το Ν. 3028/2002

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!