tromaktiko: Μειώθηκε η παραγωγή αλκοολούχων ποτών το 2011

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Μειώθηκε η παραγωγή αλκοολούχων ποτών το 2011



Περαιτέρω υποχώρηση σημείωσε τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών το 2011, λόγω της ύφεσης...
και της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, η οικονομική ύφεση, καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής έχουν περιορίσει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα, επιφέροντας μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Το 2010 ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά περίπου 20%, ενώ το 2011 ο ρυθμός πτώσης της αγοράς εκτιμάται ότι επιταχύνθηκε.

Αρνητικά έχουν επιδράσει και οι ανοδικές τιμές των οινοπνευματωδών ποτών λόγω των διαδοχικών αυξήσεων στη φορολογία. Ο ΕΦΚ από τις αρχές του 2009 έχει αυξηθεί κατά 125% και πλέον διαμορφώνεται σε 25,50 ευρώ ανά λίτρο άνυδρου (Λ.Α.) αλκοόλης.

Στα ελληνικά αποστάγματα, όπως το ούζο και το τσίπουρο, ο ΕΦΚ υπολογίζεται στο ήμισυ του φόρου των αλκοολούχων (δηλαδή 12,75 ευρώ ανά Λ.Α.). Στο σημείο αυτό τα προϊόντα του κλάδου υστερούν του κρασιού, το οποίο δεν υπόκειται σε ΕΦΚ, αλλά και της μπύρας, η οποία επιβαρύνεται με το ¼ του ΕΦΚ των αλκοολούχων.

Αποτέλεσμα της ύφεσης ήταν επίσης η κλιμάκωση του λαθρεμπορίου και της νοθείας (παράνομες εισαγωγές χύμα τσίπουρου από γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπως Βουλγαρία και Αλβανία).

Σε ορισμένους τομείς της αγοράς, όπως στο τσίπουρο και στην τσικουδιά, παρατηρείται το φαινόμενο διακίνησης μεγάλων χύμα αφορολόγητων ποσοτήτων, γεγονός που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τα εμφιαλωμένα προϊόντα και απώλεια κρατικών εσόδων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!