tromaktiko: Τα καλά νέα για τα μοναχοπαίδια!

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Τα καλά νέα για τα μοναχοπαίδια!



της Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής υγείας
«Μοναχοπαίδι είσαι;» – «Ναι, που το κατάλαβες;» – «Που το κατάλαβα ; Αφού φαίνεσαι κακομαθημένο!»...

Αυτός είναι ένας διάλογος που έχει ακουστεί πολλές φορές και θα συνεχίσει να ακούγεται μέχρι να σπάσουν τα στερεότυπα και μύθοι γύρω από την προσωπικότητα του παιδιού που δεν έχει αδέλφια.

Στο παρελθόν, το να έχει κανείς ένα μόνο παιδί, έφερε ένα στίγμα. Αυτόματα οι άνθρωποι υπέθεταν ότι, οι γονείς έχουν προβλήματα γονιμότητας ή «κάτι πολύ σοβαρό» που τους εμποδίζει να έχουν μια «κανονική οικογένεια». Η φράση
: « Ένα ίσον κανέναν» λέγεται επίσης και ως απάντηση σε μία μητέρα όταν απαντά στο «Πόσα παιδιά έχεις; ».

Όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν να κάνουν μόνο ένα παιδί στη σημερινή εποχή. Οι λόγοι διαφέρουν από οικογένεια σε οικογένεια και κυμαίνονται από τα οικονομικά προβλήματα μέχρι την απόλυτα συνειδητή επιλογή για ένα και μόνο παιδί.

Τα μοναχοπαίδια σήμερα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που ήταν κάποτε. Είναι αριθμητικά περισσότερα από ότι στο παρελθόν, γίνονται ευτυχισμένοι και ισορροπημένοι ενήλικες και προσαρμόζονται ικανοποιητικά στο κοινωνικό σύνολο.

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα ενός παιδιού που μεγαλώνει μόνο του;

Πρώτα απ΄όλα τείνουν να είναι πιο ώριμα συναισθηματικά και έχουν ηγετικά στοιχεία. Πετυχαίνουν υψηλά επιτεύγματα στις δουλειές που θα επιλέξουν. Συζητούν καλύτερα και έχουν ανεπτυγμένο γλωσσικό λεξιλόγιο.

Με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση τείνουν να είναι πιο επιλεκτικά σε μελλοντικές φιλίες και σχέσεις αφού ήδη έχουν «προπονηθεί» στη μοναξιά. Αισθάνονται οικεία ανάμεσα σε ενήλικες και δεν έχουν πρόβλημα με τη δημοσιότητα.

Φυσικά όλα τα παραπάνω στοιχεία, ενεργοποιούνται στο μέγιστο μέσα στο κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.

Πώς να αποφύγετε τις παγίδες

Το να είναι κάποιο παιδί, μοναχοπαίδι, δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είναι και μόνο του. Φιλίες, κοινωνικές επαφές και άλλα παιδιά (ξαδέλφια, ανίψια κ.α) μπορούν να βρίσκονται κοντά σε ένα μοναχοπαίδι και να απολαμβάνουν τη παρέα ο ένας του άλλου.

Εξοικειώστε το μοναχοπαίδι σας στην ελευθερία και την ανεξαρτησία. Στείλτε το να κοιμηθεί στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Γράψτε το στην κατασκήνωση. Κάντε το μέλος σε κάποιο άθλημα της αρεσκείας του.

Διδάξτε το να μοιράζεται τα πράγματα του με το παράδειγμα σας . Οι κουβέντες είναι τελείως περιττές. Δείξτε του πώς μοιράζεστε εσείς τα δικά σας πράγματα και μην το υποτιμάτε όταν δεν θέλει να μοιραστεί τα παιχνίδια του. Μη φοβάστε ότι θα γίνει κακομαθημένο όταν λέει όχι.

Οριοθετηθείτε στον προσωπικό σας χρόνο με το/τη σύντροφό σας. Πολλοί γονείς που έχουν ένα μόνο παιδί, αισθάνονται ενοχές ότι, αν δεν αφιερώσουν αρκετό χρόνο στα παιδιά τους, αυτά θα νοιώθουν μόνα.

Αυτό που είναι όμως ωφέλιμο για το παιδί είναι του να του μεταφέρεται το μήνυμα ότι όσο και αν το αγαπάτε, πάντα χρειάζεται ξεχωριστός χρόνος για τη σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι.

Τα καλά νέα: Μη φοβάστε ότι το μοναχοπαίδι σας θα γίνει ένα απομονωμένο, μοναχικό κακομαθημένο παιδί. Απολαύστε τη παρέα του, οριοθετήστε το, δώστε του όση ελευθερία και ευθύνη, είναι κατάλληλη για την κάθε ηλικία που περνά, βοηθήστε το να κοινωνικοποιηθεί. Χαρείτε το, θαυμάστε το και αγαπήστε το άφοβα!

schizas.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!