tromaktiko: Η επόμενη μέρα της πλημμύρας-καταστροφής στην Λέσβο-12 άτομα έφτασαν κοντά στον πνιγμό…

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η επόμενη μέρα της πλημμύρας-καταστροφής στην Λέσβο-12 άτομα έφτασαν κοντά στον πνιγμό…



Τις πληγές του μετρά ο δήμος Λέσβου μετά τις ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή χτες...
Τεράστιες καταστροφές σε δρόμους, σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες. πολλοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους.

Τόνοι λάσπης σκέπασαν τους δρόμους στο κέντρο της πόλης , ενώ πλημμύρισαν υπόγεια από την καταρρακτώδη βροχή που ξέσπασε χθες γύρω στις 12:00 χτες το μεσημέρι που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν όλα τα ποτάμια και οι χείμαρροι στην πόλη της Μυτιλήνης αλλά και στα χωριά της Λέσβου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης δέχτηκε αμέτρητες κλήσεις για άντληση νερών από υπόγεια, ισόγεια και αυλές, ενώ επενέβη σε πολλές περιπτώσεις και για τον απεγκλωβισμό οδηγών αυτοκινήτων.

Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να σκεπάσει ο όλεθρος το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Στη Λέσβο από το μεσημέρι του Σαββάτου αναβιώνουν εικόνες της Μεγάλης Καταστροφής: δρόμοι που έχουν κοπεί στη μέση, σπασμένα γεφύρια, άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα, εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα.

Η πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον οδικό άξονα, στην αγροτική οδοποιία καθώς και σε διάφορα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης αλλά και στην ζωική παραγωγή.

Με δελτίο τύπου της η πυροσβεστική υπηρεσία ενημερώνει για τις ενέργειες της σχετικά με τα χθεσινά έντονα καιρικά φαινόμενα:

«Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της 01 Δεκεμβρίου 2012 το Δήμο Λέσβου και συγκεκριμένα το Δ.Δ Ευεργέτουλα και την πόλη της Μυτηλήνης η Υπηρεσία μας προέβει σε διάσωση 12 ατόμων από τα αυτοκίνητα τους που είχαν ακινητοποιηθεί λογω της έντονης βροχόπτωσης και μεταφερθήκαν σε ασφαλές σημείο, σε τέσσερις (4) κοπές δέντρων, και ογδόντα (80) κλήσεις για άντληση υδάτων εκ των όποιων οι εβδομήντα (70) ήρθαν εις πέρας. Για την αντιμετώπιση των συμβάντων έλαβαν μέρος 30 άνδρες με 11 οχήματα.»

Η Μ.Γ. κάτοικος Λάρσου πήρε τηλέφωνο στην Τηλεόραση Μυτιλήνης ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια . «Χάσαμε τα πρόβατα μας, χάσαμε την οικοσκευή του σπιτιού μας, το σπίτι βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Ειδοποιήστε παρακαλούμε κάποιον αρμόδιο να μας βοηθήσει»

Διπλά χτυπημένοι από τα ακραία φαινόμενα είναι, οι περισσότεροι επαγγελματίες της Λέσβου αφού εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους έχουν να αντιμετωπίσουν και τις σοβαρές καταστροφές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους.

Στα αίτια της καταστροφής και στην απόδοση ευθυνών στρέφονται τα βλέμματα την επόμενη ημέρα της θεομηνίας στη Λέσβο.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για φραγμένα ποτάμια και φρεάτια, όμως οι αιρετοί ανταπαντούν πως τα ποτάμια ήταν καθαρισμένα και ότι η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη λόγω της σφοδρής έντασης του φαινομένου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!