tromaktiko: ΣΔΟΕ στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΣΔΟΕ στον Δήμο Θεσσαλονίκης



Γράφει ο Βαγγέλης Στολάκης 
Από κόσκινο περνούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα οικονομικά στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. ΣΔΟΕ, υπουργείο Οικονομικών, Ελεγκτικό συνέδριο και...
οικονομικοί επιθεωρητές κάνουν φύλλο και φτερό τον κεντρικό δήμο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για πλαστά τιμολόγια και μη απόδοση ΦΠΑ την τελευταία διετία δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, όπως επιβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνει και η σημερινή διοίκηση του δήμου.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Καρφίτσας» οι έλεγχοι πραγματοποιούνται εν κρυπτώ καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ενημερωθεί η αντιπολίτευση αλλά ούτε και στελέχη της «Πρωτοβουλίας» του Γιάννη Μπουτάρη. Την ίδια ώρα, η τροπή της υπόθεσης της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου που φαίνεται πως οδηγείται σε τελικό στάδιο, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο μετά τα «ήξεις αφήξεις» του πρώην ταμεία του δήμου και βασικού κατηγορούμενου. Ο Παναγιώτης Σαξώνης έπειτα από 30 μήνες προσωρινής κράτησης στις φυλακές Διαβατών αφέθηκε ελεύθερος την προηγούμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις οποίες επιβεβαιώνουν κύκλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, την έρευνα διέταξαν οι εισαγγελικές αρχές της πόλης, μετά τις καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Μάτη, που είχε μιλήσει για αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος που διατίθεται στις επετειακές για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης. Το συνεργείο ελέγχου που συστάθηκε από την αρμόδια υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα, ωστόσο παραμένει άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει. Την ίδια ώρα, εδώ και ένα περίπου μήνα το υπουργείο Οικονομικών, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και σε γνώση του Γιάννη Στουρνάρα, ζήτησε από την Οικονομική Επιθεώρηση Κεντρικής Μακεδονίας τη συγκρότηση ειδικού συνεργείου ελέγχου προκειμένου να πραγματοποιηθούν φορολογικοί έλεγχοι στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Ελέγχους δεν κάνει μόνο η Τσεμπερά

Την εντολή του υπουργού υλοποίησε η προϊσταμένη της υποδιεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Μαίρη Θεοδωροπούλου η οποία μιλώντας στην «Κ» επιβεβαίωσε τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και επισήμανε πως πρόκειται για τακτικό φορολογικό έλεγχο. Η ίδια επισήμανε ότι οι νέοι έλεγχοι «δεν σχετίζονται με την υπόθεση της υπεξαίρεσης η οποία εκδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων» ενώ σε ερώτηση εάν πρόκειται για συνέχιση της έρευνας της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, που είναι και η βασική μάρτυρας κατηγορίας της υπόθεσης της υπεξαίρεσης, ξεκαθάρισε πως «η κ. Τσεμπερά έκανε διαχειριστικούς ελέγχους, ενώ τώρα διενεργούμε τακτικό και τελικό φορολογικό έλεγχο». Το συνεργείο που συγκροτήθηκε βρίσκεται εγκατεστημένο στα γραφεία των οικονομικών υπηρεσιών εδώ και περίπου ένα μήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η έρευνα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αποδιοργάνωση λόγω ελέγχων

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται και σχετικοί έλεγχοι που πραγματοποιεί το ελεγκτικό συνέδριο και το σώμα οικονομικών επιθεωρητών, με αποτέλεσμα οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου να έχουν αποδιοργανωθεί, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι παρακολουθούν τους ελέγχους από κοντά ενώ πολλοί άλλοι βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης λόγω της εκδίκασης της υπόθεσης της υπεξαίρεσης. «Αν και συνεργαζόμαστε αρμονικά με τις αρχές που μας ελέγχουν είναι δύσκολη η λειτουργία του δήμου υπό τις παρούσες συνθήκες» σχολιάζει στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν.

Ο ίδιος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα τροπή στην υπόθεση της υπεξαίρεσης που ήδη εκδικάζεται και συμπληρώνει πως «αυτή την περίοδο ελέγχονται τα τελευταία δυο χρόνια της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου. Αν διαπιστωθούν παραβάσεις για τα έτη 2009 και 2010 και αποκαλυφθεί πως ο δήμος οφείλει και άλλα χρήματα, τότε πολύ πιθανόν οι σημερινοί κατηγορούμενοι να παραπεμφθούν εκ νέου σε δίκη» καταλήγει ο κ. Καπόν.

Μεγαλύτερο το έλλειμμα;

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η Οικονομική Επιθεώρηση Κεντρικής Μακεδονίας τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιεί έλεγχο στα βιβλία του δήμου που ξεκινά από το 1993 μέχρι σήμερα, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως το έλλειμμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ, όπως διαπιστώθηκε το 2008. Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί εκτιμούν πως οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα επιδίδονται σε αγώνα δρόμου καθώς ενυπάρχει κίνδυνος παραγραφής χρεών. Από την πλευρά του ο κ. Καπόν σχολιάζει πως «δύσκολα θα προλάβουν οι αρμόδιοι να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα στις επιδιωκόμενες ημερομηνίες».

Εν κρυπτώ…

Όπως προκύπτει πάντως από την έρευνα της «Κ» στο δήμο Θεσσαλονίκης από την πλευρά της διοίκησης καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε το ζήτημα των ελέγχων να μη λάβει μεγάλες διαστάσεις. Έτσι τόσο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε άγνοια για το θέμα, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του και μας ενημέρωσε για την ύπαρξη παρόμοιων ελέγχων στη Διεύθυνση Κοιμητηρίων του δήμου Θεσσαλονίκης. «Άγνοια» δήλωσε και η δημοτική σύμβουλος της Πρωτοβουλίας, Δήμητρα Αγκαθίδου, όπως και στελέχη της παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας». Μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Χάρης Αηδονόπουλος σχολίασε πως τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπολίτευσης «δεν γνωρίζουμε τίποτα». Ο ίδιος διερωτήθηκε επίσης «μήπως πρόκειται για νέο επικοινωνιακό πυροτέχνημα της διοίκησης Μπουτάρη»;

Έλεγχοι επί ελέγχων

Η αλήθεια είναι πως η σημερινή διοίκηση του δήμου δεν μπαίνει για πρώτη φορά στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρέθηκε στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, στη συναυλία που διοργάνωσαν τα ΚΑΠΗ του δήμου στη μνήμη του Δημήτρη Μητροπάνου, έκανε έναν πρώτο έλεγχο και έδωσε περιθώριο στους διοργανωτές για να εμφανίσουν όλα τα παραστατικά της συναυλίας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί καθημερινούς ελέγχους στα υποκαταστήματα των ΚΑΠΗ του δήμου, μετά από καταγγελίες συνταξιούχων πως τα κυλικεία δεν εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που τους πωλούν.

Ελεύθερος ο Σαξώνης

Στο μεταξύ, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά από 30 μήνες προσωρινής κράτησης ο βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που εκδικάζεται εδώ και καιρό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Σαξώνης. Ο πρώην ταμίας του δήμου συμπλήρωσε το ανώτατο όριο προφυλάκισης δηλαδή δεκαοκτώ μήνες για το αδίκημα της υπεξαίρεσης και δώδεκα για το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος. Όπως αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές ο ίδιος δεν πρέπει να μετακινείται εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και είναι υποχρεωμένος να διαμένει και να διανυκτερεύει σε συγκεκριμένη διεύθυνση που θα δηλώσει στις αρχές.

Δεν κόβει αποδείξεις το «στέκι» του Καπόν

Την ίδια ώρα, στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών, και πιο συγκεκριμένα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μπήκε όμως και το καφέ μπαρ που διατηρούσε μέχρι και πέρσι η σύζυγος του αντιδημάρχου Οικονομικών, Χασδάι Καπόν στην Προξένου Κορομηλά. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω κατάστημα έχει «διαφημιστεί» πολλές φορές κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων λόγω καταγγελιών της αντιπολίτευσης πως η διοίκηση επιχειρεί να προωθήσει την πεζοδρόμηση της Προξένου Κορομηλά εξαιτίας της παρουσίας του συγκεκριμένου καταστήματος εκεί.

Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, και η οποία βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», το Σάββατο 18.02.2012, κατόπιν σχετικής έρευνας διαπιστώθηκαν από πλευράς επιχείρησης παραβάσεις συνολικής αξίας 75,5 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν πως σε έξι τραπέζια της επιχείρησης, όπου υπήρχαν σερβιρισμένα ποτά σε πελάτες, δεν κόπηκαν έξι αποδείξεις. Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, όπως και υπάλληλος της επιχείρησης δεν προσήλθε στη σχετική υπηρεσία προκειμένου να υποβάλει γραπτά τις δικές του απόψεις, ούτε να απολογηθεί, παρά το γεγονός πως κλήθηκε σε απολογία. Ως αποτέλεσμα το ΣΔΟΕ διαπίστωσε παραβάσεις και επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.800 ευρώ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η οποία ορίζει πρόστιμο ύψους 800 ευρώ για κάθε απόδειξη. Όπως προκύπτει από την έρευνα της «Κ» πάντως και σύμφωνα με κύκλους του ΣΔΟΕ το πρόστιμο πληρώθηκε μετά από διακανονισμό των δυο πλευρών.

Ερωτώμενος για το ζήτημα ο κ. Καπόν σχολίασε ότι «από το Νοέμβριο του 2011 τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του που συμμετείχε στην επιχείρηση στο παρελθόν διέκοψαν τη συνεργασία με τη σημερινή ιδιοκτησία του καταστήματος». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως είναι ενήμερος για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω. Πάντως, το εν λόγω καφέ μπαρ εξακολουθεί να αποτελεί «στέκι» του κ. Καπόν όσο και άλλων στελεχών της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.

elzoni.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!