tromaktiko: Ο νέος τρόπος πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ο νέος τρόπος πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ.



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
Η κοινή υπουργική απόφαση 10141/ΙΑ (ΦΕΚ Β 3056/18.11.2012) προβλέπει νέο σύστημα πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης των αποφοίτων...
Ι.Ε.Κ..Η ισχύς της εν λόγω απόφασης αρχίζει την 1-1-2013.

Συγκεκριμένα,προβλέπει:

-Σύσταση, Συγκρότηση, σύνθεση και λειτουργία της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ.).

Στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.Ε.Π.) συνιστάται Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ). Η Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ. είναι επταμελής (7) και έργο της είναι η πιστοποίηση της επαγγελματικής κατάρτισης των αποφοίτων ΙΕΚ., η οποία βασίζεται σε τελικές εξετάσεις θεωρητικού και πρακτικού μέρους, που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο, με βάση τους Κανονισμούς Πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης κάθε ειδικότητας.Στη γραμματεία της Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ. τηρείται αρχείο αποφάσεων αυτής καθώς και λοιπών παραστατικών στοιχείων και Πράξεων, που έχουν σχέση με το έργο και τη δραστηριότητα, που αναπτύσσει.

-Η Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ.), αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία διεξαγωγής των Εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων ΙΕΚ, εποπτεύει, κατευθύνει και συντονίζει το έργο των Εξεταστικών Κέντρων Θεωρητικού και Πρακτικού Μέρους. Εισηγείται στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. τον ορισμό του Υπευθύνου, των γραμματέων, των συντονιστών και του βοηθητικού προσωπικού Εξεταστικών Κέντρων Θεωρητικού – Πρακτικού Μέρους, του Υπευθύνου, των γραμματέων και του βοηθητικού προσωπικού Βαθμολογικών Κέντρων, των αξιολογητών, βαθμολογητών, επιτηρητών καθώς και των ελεγκτών.

-Εξεταστικά Κέντρα Θεωρητικού – Πρακτικού Μέρους.

Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά από εισήγηση της Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ. ορίζονται τα Εξεταστικά Κέντρα Θεωρητικού – Πρακτικού Μέρους. Ο αριθμός των Εξεταστικών Κέντρων είναι ανάλογος του αριθμού των υποψηφίων και των γεωγραφικών και συγκοινωνιακών συνθηκών.

Τα εξεταστικά κέντρα λειτουργούν σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα οποία επιλέγονται μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Υπεύθυνος Εξεταστικού Κέντρου Θεωρητικού – Πρακτικού Μέρους: Σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο Θεωρητικού – Πρακτικού Μέρους ορίζεται ένας Υπεύθυνος ο οποίος μεριμνά για την έγκυρη προμήθεια του υλικού των εξετάσεων, αποστέλλει αυθημερόν στην Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ. το Πρακτικό επιτυχόντων και αποτυχόντων του πρακτικού μέρους των εξετάσεων και μεριμνά για κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά στη διεξαγωγή των εξετάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ.

-Έργο των Επιτηρητών είναι η επιτήρηση των εξεταζομένων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπεύθυνος Εξεταστικού Κέντρου Θεωρητικού - Πρακτικού Μέρους.

Ως Επιτηρητές ορίζονται ενταγμένοι στο μητρώο Αξιολογητών – Επιτηρητών - Ελεγκτών – Επιθεωρητών -Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με αναλογία δύο (2) επιτηρητές για κάθε είκοσι (20) εξεταζόμενους.

-Εξέταστρα.Τα εξέταστρα για τη συμμετοχή των υποψηφίων στης Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ορίζονται ως ακολούθως:

Για τη συμμετοχή στο Θεωρητικό Μέρος: 50,00 Ευρώ.

Για τη συμμετοχή στο Πρακτικό Μέρος: 50,00 Ευρώ.

Έκδοση αντίγραφου Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης ή Πιστοποιητικού Επιπέδου Ι: 10,00 Ευρώ.

-Δικαίωμα συμμετοχής στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης – Δικαιολογητικά συμμετοχής:

1. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης έχουν όσοι περάτωσαν επιτυχώς την κατάρτισή τους και έλαβαν την προβλεπόμενη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) από τα Ι.Ε.Κ.

2. Με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., μετά από εισήγηση της Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ., που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και λαμβάνουν επαρκή δημοσιότητα, καθορίζονται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή, καθώς και η ημερομηνία διεξαγωγής του Θεωρητικού και Πρακτικού μέρους των εξετάσεων.

3. Οι απόφοιτοι των I.E.K. που ενδιαφέρονται για συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης, υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και την καταθέτουν σε έντυπη μορφή μαζί με τα κατωτέρω δικαιολογητικά με διαδικασία, που καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Οι υποψήφιοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τη σωστή συμπλήρωση της αίτησής τους.

4. Μαζί με τις αιτήσεις συνυποβάλλονται από τους υποψηφίους και:

i. Επικυρωμένο αντίγραφο της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.).
ii. Μια (1) πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας.
iii. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή ελλείψει ταυτότητας φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου προσκομίζοντας συγχρόνως το διαβατήριο ή επικυρωμένο αντίγραφο της σχετικής βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής της αρμόδιας αρχής. Εάν από τα παραπάνω δεν προκύπτει η ημερομηνία γεννήσεως ή και το όνομα πατρός πρέπει να προσκομισθεί και πιστοποιητικό γεννήσεως.
iv) Απόδειξη καταβολής των εξέταστρων που κατατέθηκαν σε λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. που τηρείται για το λόγο αυτό, προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν σε κάθε μέρος της εξέτασης..

5. Είναι δυνατόν ο υποψήφιος να αιτείται συμμετοχής του στο ένα μόνο μέρος των εξετάσεων ή και στα δύο.

6. Την αίτηση με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά υποβάλλει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή τρίτο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

-Παραλαβή, βαθμολόγηση και αναβαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων:

Τα γραπτά δοκίμια των εξεταζομένων αποστέλλονται από τα Εξεταστικά Κέντρα με ασφαλή τρόπο στα ορισμένα με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά από εισήγηση της Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ. Βαθμολογικά Κέντρα. Η δαπάνη της ως άνω αποστολής καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Ο Υπεύθυνος του Βαθμολογικού Κέντρου υπογράφει το σχετικό πρακτικό παραλαβής, αφού ελέγξει τον αριθμό των γραπτών δοκιμίων.

2. Τα γραπτά δοκίμια βαθμολογούνται σε ειδικούς χώρους κάθε Βαθμολογικού Κέντρου από τους βαθμολογητές.

3. Η παράδοση στους βαθμολογητές και η παραλαβή των γραπτών δοκιμίων γίνεται ενυπόγραφα.

4. Κάθε γραπτό δοκίμιο αξιολογείται από δύο (2) βαθμολογητές.

Οι βαθμολογητές για να διορθώσουν και να βαθμολογήσουν το γραπτό δοκίμιο χρησιμοποιούν ο μεν πρώτος κόκκινο στυλό, ο δε δεύτερος πράσινο.

Κάθε ορθή και ολοκληρωμένη απάντηση επισημαίνεται με το σύμβολο: V.

Κάθε ελλιπής απάντηση επισημαίνεται με ένα (1) ή περισσότερα από το σύμβολο: +.

Τα περιττά στοιχεία επισημαίνονται τοποθετώντας αυτά εντός παρενθέσεων: ( ).

Οι λανθασμένες απαντήσεις, που αποτελούν ενότητα ή παράγραφο, επισημαίνονται τοποθετώντας αυτές εντός αγκυλών: [ ].

5. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τη βαθμολογική κλίμακα από ένα έως είκοσι (1-20).

Δεν επιτρέπεται στους βαθμολογητές να αξιολογούν τα γραπτά δοκίμια με διαφορετική από την ορισμένη βαθμολογική κλίμακα.

6. Ως «Επιτυχών» στο Θεωρητικό Μέρος των Εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης θεωρείται αυτός που βαθμολογήθηκε με βαθμό δέκα (10) έως είκοσι (20).

Η βαθμολόγηση γίνεται με ακέραιο αριθμό. Όλοι οι βαθμοί γράφονται διψήφιοι με την πρόταση του αριθμού μηδέν (0) στους μονοψήφιους αριθμούς.

Καθένας από τους δύο βαθμολογητές αναγράφει αριθμητικώς και ολογράφως στα ειδικά πλαίσια του γραπτού δοκιμίου το βαθμό με τον οποίον το αξιολογεί και το επικυρώνει με την υπογραφή του και την αναγραφή του ονοματεπώνυμου του.

Ο πρώτος βαθμολογητής καλύπτει το βαθμό κάθε γραπτού δοκιμίου, το οποίο αξιολόγησε, με αδιαφανές κάλυμμα (αυτοκόλλητο).

Ο τελικός βαθμός προκύπτει από το άθροισμα των βαθμών των δύο (2) βαθμολογητών διαιρούμενος δια του δύο (2).

Η βαθμολόγηση γίνεται με ακέραιο βαθμό. Εάν μετά τη διαίρεση του αθροίσματος των βαθμών των δύο (2) βαθμολογητών προκύπτει δεκαδικός αριθμός, ο βαθμός αυτός στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο (εάν το δεκαδικό στοιχείο είναι μικρότερο από 0.5) ή προηγούμενο (εάν το δεκαδικό στοιχείο είναι < 0.5), ακέραιο βαθμό.

7. Μετά το τέλος της διαδικασίας βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων από το δεύτερο βαθμολογητή, αποκαλύπτεται από τον Γραμματέα του Βαθμολογικού Κέντρου ο βαθμός του πρώτου βαθμολογητή και εξετάζεται αν μεταξύ των βαθμών του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη από τρεις (3) μονάδες.

Γραπτό δοκίμιο που παρουσιάζει διαφορά βαθμολογίας μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή μεγαλύτερη από τρεις (3) μονάδες αναβαθμολογείται από τρίτο βαθμολογητή. Πριν από την αναβαθμολόγηση, ο Γραμματέας του Βαθμολογικού Κέντρου, καλύπτει με μαύρο αδιαφανές αυτοκόλλητο τη βαθμολογία τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου βαθμολογητή.

Ο αναβαθμολογητής διορθώνει το γραπτό δοκίμιο και βαθμολογεί αριθμητικά και ολογράφως με μαύρο στυλό, σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω υπό 4. και 5. του παρόντος άρθρου.

Ο τελικός βαθμός στην περίπτωση αναβαθμολόγησης, προκύπτει από το άθροισμα των τριών βαθμών διαιρούμενο δια του τρία (3).

8. Επανεξέταση ή αναβαθμολόγηση πέραν της προβλεπόμενης από την ανωτέρω παράγραφο δεν επιτρέπεται.

9. Η αξιολόγηση των γραπτών δοκιμίων γίνεται με αντικειμενική και δίκαιη κρίση των βαθμολογητών με βάση υπόδειγμα οδηγιών - απαντήσεων, το οποίο αποστέλλεται στα Βαθμολογικά Κέντρα. Δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της βαθμολόγησης από τον βαθμολογητή ή τον αναβαθμολογητή.

10. Οι αποξέσεις ή διορθώσεις βαθμολογίας στα οικεία πλαίσια των γραπτών δοκιμίων και στους ονομαστικούς καταλόγους ισχύουν μόνον εφόσον υπογράφονται από το βαθμολογητή ή αναβαθμολογητή του γραπτού δοκιμίου και τον Υπεύθυνο του Βαθμολογικού Κέντρου.

11. Σε περίπτωση διαπίστωσης διαφοράς μεταξύ της βαθμολογίας ενός βαθμολογητή που αναγράφεται στο γραπτό δοκίμιο ολογράφως και εκείνης που αναγράφεται αριθμητικώς, λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία που αναγράφεται ολογράφως.

12. Σε περίπτωση διαπίστωσης διαφοράς μεταξύ της βαθμολογίας που αναγράφεται στο γραπτό δοκίμιο και εκείνης που αναγράφεται στην κατάσταση των αποτελεσμάτων που συντάσσει το Βαθμολογικό Κέντρο, λαμβάνεται υπ' όψιν η βαθμολογία που αναγράφεται στο γραπτό δοκίμιο.

13. Τα γραπτά δοκίμια των εξεταζομένων και τα αποκόμματα των γραπτών δοκιμίων, στα οποία αναγράφεται η βαθμολογία των υποψηφίων φυλάσσονται στην έδρα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για έξι (6) διαδοχικές εξεταστικές περιόδους, που αρχίζουν από την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έκτης εξεταστικής περιόδου, οπότε και καταστρέφονται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., αφού συνταχθεί σχετικό πρακτικό.

-Τα Βαθμολογικά Κέντρα αποστέλλουν τα αποκόμματα των γραπτών δοκιμίων και τους τελικούς πίνακες αποτελεσμάτων του Θεωρητικού μέρους σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στο Τμήμα Πιστοποίησης Προσόντων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Τα Εξεταστικά Κέντρα Πρακτικού μέρους αποστέλλουν τα δελτία εξέτασης Πρακτικού μέρους και τους τελικούς πίνακες αποτελεσμάτων Πρακτικού Μέρους στο Τμήμα Πιστοποίησης Προσόντων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Ο τελικός βαθμός του εξεταζόμενου προκύπτει ως ακολούθως:

Η βαθμολογία της εξέτασης του θεωρητικού μέρους προσμετράται σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60 τοις εκατό) στην τελική βαθμολογία και η βαθμολογία της εξέτασης του πρακτικού μέρους σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40 τοις εκατό).
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!