tromaktiko: Λιγότερα ασφάλιστρα με επιτήρηση οδικής συμπεριφοράς

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Λιγότερα ασφάλιστρα με επιτήρηση οδικής συμπεριφοράς



Ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους ενός ασφαλιστικού συμβολαίου αυτοκινήτου προσφέρουν ασφαλιστικές εταιρίες, εφόσον ο οδηγός δεχθεί να ...
επιτηρείται μέσω ειδικής συσκευής η οδική του συμπεριφορά.

Η μέθοδος αυτή αρχίζει να διαδίδεται στις ΗΠΑ όπου ο οδηγός δέχεται να τοποθετηθεί ένα ειδικό μόνιτορ κάτω από τον πίνακα ελέγχου που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

Από εκεί, η συσκευή αυτή συγκεντρώνει στοιχεία για την οδηγική συμπεριφορά του χρήστη, τα οποία κατόπιν φιλτράρονται από την εταιρεία που προσφέρει τον εξοπλισμό αυτό και τα παραδίδει στον οδηγό, ο οποίος γνωρίζει πόσο ικανός ή επικίνδυνος είναι πίσω από το βολάν.

Κατόπιν, έχει την επιλογή – αν οι επιδόσεις του είναι καλές – να στείλει τα στοιχεία αυτά στις ασφαλιστικές εταιρείες και να απαιτήσει, ως υπεύθυνος και σωστός οδηγός, ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο με έκπτωση.

Φυσικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν υπόψη στα νέα συμβόλαια κι άλλους όρους, όπως, λόγου χάρη, το χρονικό σημείο της ημέρας όπου ο οδηγός κινείται με το αυτοκίνητο του. Π.χ., στις ΗΠΑ το χρονικό σημείο της εβδομάδας με την χαμηλότερη επικινδυνότητα για ένα τροχαίο ατύχημα είναι από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ τα Σάββατα και τις Κυριακές. Αντιθέτως, το χρονικό σημείο της εβδομάδας με την υψηλότερη επικινδυνότητα για ένα τροχαίο ατύχημα είναι από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι τις καθημερινές.

Αυτό σημαίνει πως ένας οδηγός μπορεί να πετύχει την μεγαλύτερη δυνατή μείωση των ασφάλιστρων όχι μόνο αν έχει καλές επιδόσεις, αλλά και αν τις επιτυγχάνει τις ώρες χαμηλής επικινδυνότητας – πράγμα όμως που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσει την καθημερινή χρήση του οχήματος.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!