tromaktiko: Το "σπίτι της Μαρίας" χρειάζεται βοήθεια

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Το "σπίτι της Μαρίας" χρειάζεται βοήθεια



Προς:
1. Κον. Κον. Ιερώνυμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
2. Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερών Μητροπόλεων....
Κοιν:

Κον. Κον. Χρυσόστομο

Αρχιεπίσκοπο Κύπρου &

Πανιερωτάτων Μητροπολιτών

Ιερών Μητροπόλεων

και

Προς κάθε ενδιαφερόμενο,


Πρόκειται για ένα αξιέπαινο εκκλησιαστικό κοινωνικό έργο που επιτελείται από τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Κωνσταντίνο Πλευράκη και την πρεσβυτέρα του Στέλλα Πλευράκη.

Στην Θέρμη Θεσσαλονίκης επί της οδού Θέρμης Πανοράματος κατείχαν μία ιδιόκτητη έκταση 8,5 στρεμμάτων εντός της οποίας αποφάσισαν να ανοικοδομήσουν μικρό Ιερό Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Απόστολο Ευαγγελιστή Μάρκο, η ανοικοδόμηση ολοκληρώθηκε το 1984 και αμέσως μετά προχώρησαν στα εγκαίνια του, παράλληλα στην Ιερά μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου πραγματοποιήθηκαν και οι δύο χειροτονίες του πατέρα Κωνσταντίνου Πλευράκη, αρχικά σε διάκονο και αργότερα σε ιερέα.

Την ίδια χρονολογία 1984 που έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού, δύο άγαμες εγκαταλειμμένες γυναίκες μαζί με τα νεογέννητα των και χωρίς να έχουν άλλη επιλογή ζήτησαν βοήθεια, ο πατέρας Κωνσταντίνος και η πρεσβυτέρα του με τα πολύ πλούσια Χρηστά και ανθρώπινα συναισθήματα των ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα βοηθείας των δύο αυτών γυναικών και χωρίς άλλη σκέψη τις φιλοξένησαν στο ιδιόκτητο τους σπίτι στην Θεσσαλονίκη.

Μετά από αυτό το γεγονός και με πόνο ψυχής προς τον συνάνθρωπο τους, συνέλαβαν την ιδέα να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση ενός ξενώνα για την προστασία κάθε άγαμης εκδιωγμένης και εγκαταλειμμένης κοπέλας που εγκυμονεί αλλά και για κάθε νεογέννητο παιδί που κινδυνεύει.

Να σημειώσουμε ότι η εκκλησία δεν εγκρίνει τις προγαμιαίες σχέσεις, όμως από την ώρα της συλλήψεως, το έμβρυο είναι πλέον πρόσωπο καθ’ ομοίωση του δημιουργού μας, οπότε κάθε επέμβαση διακοπής της ζωής του είναι φόνος, ο Χριστός μπορεί να καταδίκασε την αμαρτία, όμως παράλληλα αγκάλιασε και αγκαλιάζει τον κάθε αμαρτωλό που μετανοεί.

Οπότε προχώρησαν στην πώληση της ιδιόκτητης κατοικίας των στην Θεσσαλονίκη και με τα χρήματα αυτά άμεσα άρχισαν την ανοικοδόμηση του ξενώνα στον περίβολο χώρο που βρισκόταν και ο μικρός Ιερός Ναός του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου.

Αφού ήδη ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της ανοικοδόμησης και άρχισε η λειτουργία του ξενώνα, το 1989 αποφάσισαν όσο ακόμη βρίσκονταν στην ζωή να προχωρήσουν στην δωρεά της έκταση των 8,5 στρεμμάτων, τον Ιερό Ναό και τον ξενώνα στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας στην οποία και υπάγεται εκκλησιαστικά.

Αμέσως μετά την δωρεά συνεστήθη πλέον και το επίσημο εκκλησιαστικό ίδρυμα (Φ.Ε.Κ. αρ. φύλλου 629/28-08-1989), ο πατέρας Κωνσταντίνος Πλευράκης κατέχει την θέση του Αρχιερατικού Επιτρόπου βοηθούμενος από το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο διορίζεται από τον εκάστοτε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κασσανδρείας σήμερα ο Κος. Κος. Νικόδημος ο οποίος ευλογεί και στηρίζει το ίδρυμα.

Το 1996 μία κυρία κοντά στον Θεό και στην εκκλησία με ανθρώπινα και Χρηστά συναισθήματα ενημέρωσε τον πατέρα Κωνσταντίνο και τα μέλη του Δ.Σ. ότι στην μνήμη των μακαριστών γονέων της, Αναστασίου και Ερμιόνης χορηγεί το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την ανοικοδόμηση του σημερινού καθολικού του ιδρύματος αλλά και μίας μεγάλης αίθουσας κάτω από το Ιερό Ναό για τις πολλαπλές εκδηλώσεις στην οποία θα στεγάζονται και τα γραφεία του ιδρύματος.

Στον ξενώνα, δόθηκε το όνομα « Το σπίτι της Μαρίας » προς τιμή της μητέρας του Αγίου Αποστόλου Ευαγγελιστή Μάρκου. ( Με δύο λόγια ποία ήταν η Μαρία και ποίος ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος; Η Μαρία καταγόταν από την Κύπρο και αδελφή του Αποστόλου Βαρνάβα ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου, στο σπίτι της στα Ιεροσόλυμα έγινε ο Μυστικός Δείπνος, ο υιός της ονομαζόμενος στα Ιουδαϊκά Ιωάννης μετέπειτα Μάρκος στα Ρωμαϊκά, (τότε συνηθιζόταν να έχουν δύο ονόματα), λέγεται ότι το μικρό παιδί τυλιγμένο σε σινδόνα που ακολούθησε τον Χριστό στον κήπο της Γεσθημανής πριν την σύλληψη του ήταν ο Μάρκος και για να γλυτώσει από τους Ιουδαίους πέταξε τον σινδόνα και έτρεξε μακριά, στην συνέχεια συνόδευε τους Αποστόλους Βαρνάβα θείο του και Παύλο για να διδάξουν τον Χριστιανισμό, τον βάφτισε ο Απόστολος Πέτρος τον οποίο και αγάπησε πάρα πολύ και ήταν αυτός που τον βοήθησε να γράψει το κατά Μάρκο Ευαγγέλιο, ήταν ο ιδρυτής της εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια και πρώτος επίσκοπος από το 43-68 μ.Χ., είχε μαρτυρικό θάνατο και το Άγιο του λείψανο βρίσκονταν στην Αλεξάνδρεια, όμως το 828 μ.Χ. δύο έμποροι από την Βενετία το έκλεψαν και από τότε βρίσκεται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Βενετία, η Ιερά του μνήμη εορτάζεται την 25η Απριλίου).

Έτσι από την ώρα που μία κοπέλα καταφύγει στο « Σπίτι της Μαρίας » δεν έχει ανάγκη να νοιαστεί για τίποτα, ό,τι και να χρειαστεί, όχι μόνο μέχρις ότου γεννήσει, αλλά και μέχρι να λυθεί το πρόβλημά της, όλα προσφέρονται δωρεάν (στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, ένδυση κ.τ.λ.).

Αν η ψυχή της είναι γεμάτη από φόβο και ταραχή για την απροσδόκητη εγκυμοσύνη, την προδοσία και την εγκατάλειψη από τον σύντροφό της που αγάπησε και πίστεψε, οι άνθρωποι του ιδρύματος θα την βοηθήσουν να συνέλθει, να ηρεμήσει πνευματικά, να βρει ξανά τον εαυτό της και το Θεό, να γεννήσει με χαρά και ελπίδα το παιδί της. Παράλληλα οι υπεύθυνοι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τον πατέρα του παιδιού, να τους συμφιλιώσουν και να προχωρήσουν σε γάμο.

Το μήνυμα που απευθύνει το ίδρυμα σε κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε δύσκολο θέση και δη της εγκατάλειψης είναι: « Γυναίκα που έμεινες μόνη και εγκυμονείς, μη βιάζεσαι να χαρίσεις το παιδί σου στο θάνατο, δεν είσαι μόνη, κοντά σου βρίσκονται όλα τα μέλη της εκκλησίας του Χριστού, έλα κοντά μας να σε βοηθήσουμε».

Όλο αυτό το έργο βέβαια στηρίζεται στην αγάπη και τις προσευχές των φίλων του Ιδρύματος, στην οικονομική συμπαράσταση των συνδρομητών του ακόμη και από την Κύπρο και στους αφιλοκερδείς κόπους των συνεργατών του, ώστε να μην χάνεται καμία ψυχή. Υπέρ όλων αυτών καθημερινά αναπέμπονται ευχαριστήριες ευχές και δεήσεις στον Ιερό Ναό του Ιδρύματος.

Το Ίδρυμα αυτό έτυχε πριν από αρκετά χρόνια να το γνωρίσω μέσω του πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Αθανασίου Δαλιανά, τότε εφημέριου του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, ενός αξιόλογου ιερωμένου με πολύ πλούσιο έργο, τώρα συνταξιούχου.

Από τότε που το γνώρισα βρίσκομαι κοντά του και όποτε βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη ανελλιπώς εκκλησιάζομαι κοντά τους. Πρόσφατα ήτοι μεταξύ δευτέρου δεκαπενθημέρου Αυγούστου και πρώτου δεκαημέρου Σεπτεμβρίου 2012 ευρισκόμενος στην Θεσσαλονίκη επισκέφτηκα άλλη μία φορά αυτό το πολύ φιλόξενο ίδρυμα. Μεταξύ των μελών του συμβουλίου του Ιδρύματος είναι και ένας εισαγγελέας Εφετών, ένας άνθρωπος πάντα κοντά στην εκκλησία και με φόβο Θεού. Σε συζήτηση που είχαμε αναφέρθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που όλοι γνωρίζουμε με κίνδυνο ακόμη να κλείσει και να βρεθούν στον δρόμο ανυπεράσπιστες ψυχές που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Επίσης μου έκανε φοβερή εντύπωση, ο ετήσιος αριθμός των εκτρώσεων, αγγίζει τις 500 000! δηλαδή πόσες ψυχές χάνονται και η πολιτεία δυστυχώς αδιαφορεί και προσπαθεί με την χορήγηση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε αλλοδαπούς να διατηρήσει ή να αυξήσει τον πληθυσμό, ενώ αδιαφορεί μπροστά σε όλη αυτή την μεγάλη συμφορά γιατί περί συμφοράς πρόκειται όταν κάθε χρόνο χάνονται τόσα παιδιά. Άκουσα με προσοχή ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να οργανωθεί ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα αυτά τα παιδιά που χάνονται κάθε χρόνο και να γίνουν κάποιες προτάσεις. Ίσως κάποιος η κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν.

Επιστρέφοντας πίσω στο Ναύπλιο το ανέφερα στον αγαπητό εν Κυρίω φίλο και αδελφό Κον. Γεώργιο Καζά ένας άνθρωπος με πλούσια ανθρώπινα και Χρηστά συναισθήματα, διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος αμέσως ευαισθητοποιήθηκε, επικοινώνησε με τον πατέρα Κωνσταντίνο Πλευράκη, πρόεδρο του Ιδρύματος, του πήρε μία συνέντευξη με σκοπό να ακουστεί το Ίδρυμα αλλά να ακουστούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σε λίγες ημέρες μαζί με τον Κον. Γιώργο Καζά και άλλα δύο άτομα θα επισκεφθούμε το Άγιο Όρος, οπότε συμπεριλάβαμε στις ημέρες της επίσκεψής μας και το Ίδρυμα.

Η διεύθυνση του Ιδρύματος είναι: "Ο Ευαγγελιστής Μάρκος " Τ.Θ. 60060 Θέρμη Τ.Κ. 57001 Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 - 461145 & 462744 ΦΑΞ: 210 - 463455, Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : idrima@agmarkos.gr .

Οι τράπεζες που έχει λογαριασμό το Ίδρυμα είναι : 1. Τράπεζα Κύπρου 0108-05-02247215, 2. Ε.Τ.Ε 218/48006215, 3. Τράπεζα Πειραιώς 5233-020163-600.

Θα ήταν ευχής έργο αν αυτό το μήνυμα το στείλουμε όλοι σε όλους τους γνωστούς και φίλους και αυτοί με την σειρά τους σε άλλους κ.ο.κ. ώστε το ίδρυμα να μην κλείσει αλλά να συνεχίσει αυτό το θεάρεστο έργο.

Ανδρέας Γεωργίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!