tromaktiko: Ένας φόνος στην Κνωσό με παγκόσμιο ενδιαφέρον

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ένας φόνος στην Κνωσό με παγκόσμιο ενδιαφέρον



Σημείο αναφοράς ενός φόνου που αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αποτελεί τις τελευταίες ώρες η Κνωσός.
Πρόκειται βεβαίως, για έναν ψεύτικο φόνο, ένα φόνο κινηματογραφικό, στον οποίο εμπλέκονται διάσημα ονόματα της έβδομης τέχνης, ο Βίγκο Μόρτενσεν και η Κίρστεν Ντανστ συμπρωταγωνιστές μαζί με τον Οσκαρ Αϊζακ σε ένα θρίλερ, που μόνον η Πατρίτσια Χάισμιθ θα μπορούσε να γράψει. Ο τίτλος του είναι Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου και τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν χθες.

Φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας

Πρόκειται άλλωστε για το μυθιστόρημα που χάρισε στη Χάισμιθ το Βραβείο του Ασημένιου Στιλέτου της Ένωσης Αστυνομικών Συγγραφέων της Βρετανίας. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Χοσέιν Αμινί που κάνει το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης, πλην όμως ήταν υποψήφιος το 1997 για Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για τα Φτερά της Αγάπης και σεναριογράφος του Drive. Ο ίδιος έχει διασκευάσει και το μυθιστόρημα της Χάισμιθ.

Η ταινία διαδραματίζεται στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1960 (Αθήνα και Κρήτη) αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο. Την Αθήνα, το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο είχε άλλωστε επισκεφθεί και η Χάισμιθ όταν ήρθε στην Ελλάδα, έναν χειμώνα στα τέλη του ΄50 συνοδευόμενη από τη φίλη της. Και παρ΄ όλο που δεν πέρασε καλά σ΄ αυτό το ταξίδι, επέλεξε τους συγκεκριμένους τόπους για την δράση του επόμενου μυθιστορήματός της που ήταν το The Two Faces of January, το οποίο εκδόθηκε το 1964.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!