tromaktiko: O «Ήλιος» έσβησε πριν από επτά χρόνια - Τι συμβαίνει με τις έρευνες για την τραγωδία

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

O «Ήλιος» έσβησε πριν από επτά χρόνια - Τι συμβαίνει με τις έρευνες για την τραγωδία



14 Αυγούστου 2005. Μια αποφράδα ημέρα που θυμίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την τουρκική εισβολή. Την ερχόμενη Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 συμπληρώνονται επτά χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος», που έστειλε στο θάνατο... 121 συνανθρώπους μας. Ένα μαύρο πρωινό που θα μείνει χαραγμένο στις θύμησες όλων των Κυπρίων.

Ποιος δεν θυμάται άραγε εκείνες τις στιγμές όταν 121 συμπατριώτες μας, οι πλείστες οικογένειες με μικρά παιδιά ανέβαιναν στο μοιραίο Μπόινγκ για να περάσουν τις διακοπές τους στην Πράγα με ενδιάμεση στάση την Αθήνα. Η μοίρα, όμως, το έφερε έτσι που το νήμα της ζωής τους διακόπηκε στον αττικό ουρανό. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 2005, το μοιραίο Μπόινγκ λόγω μη συμπίεσης, όπως κατέδειξε η εμπειρογνωμοσύνη των ειδικών, συνετρίβη στο όρος Γραμματικό που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών.

Όλοι θυμούνται τη φοβερή ιαχή «MAYDAY – MAYDAY» του τραγικού φροντιστή, Ανδρέα Προδρόμου, ο οποίος την ώρα που βρέθηκαν εκτός μάχης ο Γερμανός πιλότος, Χάνς Γιούργκεν Μέρντεν και ο συγκυβερνήτης, Πάμπος Χαραλάμπους, προσπάθησε με ηρωικές προσπάθειες να προσγειώσει το αεροπλάνο με ασφάλεια, χωρίς όμως τύχη. Στις θύμησες όλων είναι ακόμα οι τραγικές στιγμές στο νεκροτομείο, όταν οι τραγικοί συγγενείς προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν τα θύματα - συγγενείς τους.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ. Από το Σεπτέμβριο του 2005 ορίστηκε μονομελής επιτροπή υπό τον Παναγιώτη Καλλή, η οποία ανέλυσε τα αίτια του δυστυχήματος. Ακολούθως, και με την κατακραυγή και πίεση της κοινής γνώμης για δικαίωση, η υπόθεση καταχωρήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, η υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, όπου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων διευθυντικών στελεχών της εταιρείας «Ήλιος». Δηλαδή των: Eκτελεστικού προέδρου, Ανδρέα Δράκου. Διευθύνοντα συμβούλου, Δημήτρη Πανταζή. Υπεύθυνου πτητικών επιχειρήσεων, Γιώργου Κικκίδη και του αρχιπολότου, Ιάνκο Στοϊμένοφ. Στο κατηγορητήριο ήταν και η αεροπορική εταιρεία «Ήλιος».

Η υπόθεση παραπέμφθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που μετά από μακρά διαδικασία αθώωσε τους κατηγορούμενους. Τον Δεκέμβριο του 2011 το Κακουργιοδικείο αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι: "Παρά το μέγεθος και το εύρος της προσκομισθείσας μαρτυρίας, δεν υπήρξε οτιδήποτε είτε έμμεσα είτε άμεσα σχετικό προς την τεκμηρίωση του κατηγορητηρίου. Κρίνεται ότι ο λόγος αυτός είναι αρκετός για την απαλλαγή και αθώωση όλων των κατηγορουμένων».

Το κατηγορητήριο περιορίζεται στα γεγονότα της επίδικης ημερομηνίας 14 Αυγούστου 2005, που συνέβη το δυστύχημα και σε σχέση με τη γνώση των κατηγορουμένων για την ισχυριζόμενη ανεπάρκεια ή και ακαταλληλότητα του πληρώματος επικεντρωμένη και στοχευμένη στην ημέρα της πτήσης. Με βάση τις λεπτομέρειές του, το κατηγορητήριο καταπιάστηκε με τη γνώση που είχαν οι κατηγορούμενοι και παρέλειψαν ή δεν απέτρεψαν ή δεν παρεμπόδισαν το πλήρωμα από την πλοήγηση του συγκεκριμένου αεροσκάφους της προγραμματισμένης πτήσης.

Η εξέλιξη αυτή και η δικαστική απόφαση που αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός στις τελευταίες ημέρες του 2011, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και κλόνισε το περί δικαίου αίσθημα του κοινού. Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, άρχισαν κυριολεκτικά τα όργανα. Αντιδράσεις, φωνές και προπηλακισμοί βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη. Από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου ακόμα, οι συγγενείς μόλις άκουσαν για την αθώωση των κατηγορουμένων τα έβαλαν με «Θεούς και δαίμονες». Διέκοψαν τη δίκη και φώναξαν σε βάρος των δικαστών και της κυπριακής Δικαιοσύνης.

Στο «απυρόβλητο» δεν έμεινε ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, στον οποίο έριξαν όλες τις ευθύνες για την αποτυχία της δίκης. Την επομένη, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011, οι συγγενείς κατευθύνθηκαν στη Νομική Υπηρεσία, όπου στην κυριολεξία «έστησαν στον τοίχο» τον Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, τον οποίο κάποιοι καθύβρισαν, ενώ ζήτησαν επιτακτικά το πόρισμα Καλλή. Ο Γενικός υποσχέθηκε ότι την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή, θα τους παρέδιδε το πόρισμα, αλλά με δεδομένο ότι ήδη το πόρισμα δημοσιοποιήθηκε από το πρωί της ίδιας ημέρας στον Τύπο και στις ιστοσελίδες οι συγγενείς δεν πήγαν στη Νομική Υπηρεσία για να εξασφαλίσουν το πόρισμα.

ΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η δικαστική διαδικασία συνεχίστηκε στην Ελλάδα. Στις 20 Απριλίου 2012 το Δικαστήριο επέβαλε στους Δημήτρη Πανταζή, Γιώργο Κικκίδη, Ιάνκο Στοϊμένοβ και τον Βρετανό μηχανικό, Άλαν Ίργουιν τις ακόλουθες ποινές: Καταδίκη ενός χρόνου για κάθε απώλεια ζωής συν τρία χρόνια ποινή βάσης, που αφορά την ενοχή τους για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Με βάση την απόφαση, στη συνολική ποινή δεν υπολογίστηκε η βάση των τριών ετών για το πρώτο θύμα και ως εκ τούτου στους καταδικασθέντες επεβλήθη η συνολική ποινή των 123 χρόνων. Η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Οι καταδικασθέντες κατέβαλαν το ποσό των 10.000 ευρώ για να αφεθούν ελεύθεροι.

'Όλοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Συγκεκριμένα, οι Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότος της εταιρείας κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με ενσυνείδητη αμέλεια και ο επί καθήκοντι μηχανικός της εταιρείας την ημέρα της μοιραίας πτήσης, Άλαν Ίργουιν είναι ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με ασυνείδητη αμέλεια.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 θα αρχίσει στην Ελλάδα η έφεση των καταδικασθέντων με αναστολή από το Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε σχέση με την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος». Κατά τη διάρκεια της έφεσης, θα ακουστεί στο ελληνικό Εφετείο εκ νέου ολόκληρη η μαρτυρία και θα κατατεθούν ξανά όλα τα τεκμήρια. Ο Ελλαδίτης δικηγόρος συγγενών των θυμάτων, Απόστολας Πόντας, εκτίμησε ότι η διαδικασία στο Εφετείο θα είναι ολιγόμηνη, ενώ στο Εφετείο θα βρεθούν και συγγενείς των θυμάτων.

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ. Οι δικαστές του Συμβουλίου που εξέδωσαν το βούλευμα, από τη μελέτη της ογκώδους δικογραφίας, δέχθηκαν ότι οι δύο κυβερνήτες του αεροσκάφους, που χάθηκαν με τους επιβαίνοντες όταν αυτό κατέπεσε, δεν έπρεπε να είχαν επιλεγεί από τους αρμόδιους της εταιρείας, καθώς ο κυβερνήτης «εμφάνιζε προβλήματα συμπεριφοράς, συντονισμού και συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος». Ο δε συγκυβερνήτης «εμφάνιζε αδυναμία στην εκτέλεση διαδικασιών, τις οποίες εκτελούσε βιαστικά και χωρίς να τηρεί τα προβλεπόμενα».

Ο καταδικασθείς μηχανικός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του, την επίμαχη μέρα, πριν την πτήση, διενήργησε μη προγραμματισμένο έλεγχο στο πλαίσιο του οποίου: «αφού επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο διαρροής πίεσης θαλάμου, μετακινώντας τον επιλογέα τρόπου συμπίεσης από την θέση 'auto' στη 'manual', δεν τον επανέφερε όταν ολοκλήρωσε τη διαδικασία, όπως θα έπρεπε, από τη χειροκίνητη λειτουργία στην αυτόματη».

ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΤΣΟΛΑΚΗΣ. Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου, λίγες μόνο ημέρες μετά την κατά πλειοψηφία απαλλακτική ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που έκρινε ότι το κατηγορητήριο σε βάρος των υπευθύνων της Ηelios είναι ατεκμηρίωτο, καθώς απουσιάζει μαρτυρία που να τους συνδέει με την τραγωδία. Στη δίκη κατέθεσαν πάνω από 200 μάρτυρες, ενώ μεταξύ των μαρτύρων ήταν και ο πρόεδρος της Ελλαδικής Επιτροπής Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, Ακριβός Τσολάκης, κάτι που δεν έγινε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνήλθε στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της δίκης που έγινε στην Ελλάδα έδιναν το παρών τους σε τακτά διαστήματα οι κατηγορούμενοι. Ο μοναδικός που δεν έδωσε το παρών του ήταν ο Γιώργος Κικκίδης λόγω προβλημάτων υγείας.

ΕΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Επισημαίνεται ότι η Γενική Εισαγγελία καταχώρησε στο Ανώτατο Δικαστήριο έφεση σε βάρος της κατά πλειοψηφία αθωωτικής απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Το Κακουργιοδικείο αθώωσε τους Ανδρέα Δράκο, Δημήτρη Πανταζή, Γιώργο Κικκίδη, Ιάνκο Στοϊμένοφ και ως νομικό πρόσωπο την εταιρεία «Ήλιος». Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έδωσε οδηγίες για κατάθεση γραπτών αγορεύσεων, ενώ αναμένεται να ορίσει την εκδίκαση της υπόθεσης εντός του Σεπτεμβρίου.
alithia.com.cy
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!