tromaktiko: Τα Δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή του ΟΣΕ

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Τα Δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή του ΟΣΕ



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΤΕΛ:
Οι φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου (ΚΤΕΛ) έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις...

-Εξυπηρετούν τις τακτικές λεωφορειακές γραμμές, που υπάγονται, σε καθένα, από αυτά.

-Μεριμνούν, για την καθαριότητα, την ευπρεπή εμφάνιση, την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων, καθώς και τη συντήρηση, με σκοπό τη μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τη χρήση τους. Την υποχρέωση αυτή έχουν και οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων.

-Εισπράττουν τα καθορισμένα αντίτιμα εισιτηρίων και αναρτούν, σε εμφανή θέση, το ισχύον τιμολόγιο.

-Τηρούν, με ακρίβεια, τα καθορισμένα δρομολόγια και δρομολογούν έκτακτα, όποτε το επιβάλλουν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού.

-Διατηρούν, σε καλή κατάσταση, σταθμούς, πρακτορεία άφιξης και αναχώρησης λεωφορείων και στέγαστρα αναμονής επιβατών, τοποθετούν πινακίδες αφετηριών και στάσεων και λαμβάνουν, γενικά, κάθε μέτρο χρήσιμο, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

-Πληροφορούν το επιβατικό κοινό, για το δίκτυο και τα δρομολόγια των επιβατικών γραμμών, καθώς και για κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο.

-Προβαίνουν, σε κρατήσεις θέσεων. Η κράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική, για το Κ.Τ.Ε.Λ., έως και μία ώρα, πριν την εκτέλεση του δρομολογίου.

-Μεριμνούν, για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών, των αποσκευών αυτών και των ασυνόδευτων μικροδεμάτων.

-Μεριμνούν, για την ακριβή εκτέλεση του προγραμματισμένου έργου, ιδίως όσον αφορά τη συχνότητα, την τήρηση των δρομολογίων και του χρόνου διαδρομής.

-Μεριμνούν, για την ικανοποιητική εξυπηρέτηση των επιβατών, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και κατά την παραμονή τους, στους χώρους αναμονής και άφιξης-αναχώρησης λεωφορείων.

-Διαθέτουν οργανωμένες υπηρεσίες πληροφοριών (Γραφείο εξυπηρέτησης κοινού), στους σταθμούς άφιξης και αναχώρησης.

-Διαθέτουν οργανωμένη υπηρεσία παραλαβής δεμάτων και φύλαξης απολεσθέντων αντικειμένων.

-Απαγορεύουν τη μεταφορά εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών.

-Απαγορεύουν τη μεταφορά ζώων, πλην των περιπτώσεων ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικίδιων ζώων, που μεταφέρονται, με κατάλληλα, για το σκοπό αυτό, μέσα.

-Τοποθετούν, τόσο στους σταθμούς και στα πρακτορεία, όσο και μέσα στα λεωφορεία Κιβώτια παραπόνων - υποδείξεων.

-Απαγορεύουν τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μέχρι έξι (6) ετών, χωρίς συνοδό. Ο συνοδός φροντίζει, για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών και καταλαμβάνει μαζί με το παιδί, μία θέση επιβάτη, η οποία βρίσκεται πίσω από άλλο κάθισμα.

-Επιτρέπουν, σε παιδιά ηλικίας από έξι (6) έως δεκαπέντε (15) ετών να χρησιμοποιούν, ανά τρία διπλό, ενιαίο κάθισμα, εφ' όσον βρίσκεται, πίσω από άλλο κάθισμα επιβάτη.

-Παρακολουθούν, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σχετικά δελτία των μέσων ενημέρωσης και όταν παρίσταται ανάγκη, λόγω διακοπής συγκοινωνιών, μέσω πορθμείων ή άλλων θέσεων, λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα (αναβολή δρομολογίων, ενημέρωση του επιβατικού κοινού, κατά το χρόνο αναχωρήσεως κ.λπ.), προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, που είναι δυνατόν να προληφθεί.

-Αναρτούν τον Χ.Υ.Κ., σε εμφανή σημεία των σταθμών και πρακτορείων άφιξης και αναχώρησης λεωφορείων, όσο και μέσα σε αυτά και το διαθέτουν, στο επιβατικό κοινό, με κάθε πρόσφορο μέσο.

Οι εργαζόμενοι, στους φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου, έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις:

-Να έχουν ευπρεπή εμφάνιση και να φέρουν την ειδική στολή, για όσους επιβάλλεται, κατά την ώρα της Υπηρεσίας, διατηρημένη, σε καλή κατάσταση.

-Να συμπεριφέρονται, προς το επιβατικό κοινό, με ευγένεια, σοβαρότητα και προθυμία και να φροντίζουν, για την πλήρη και άμεση εξυπηρέτησή του.

-Να επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, όταν πρόκειται, για εμποδιζόμενα άτομα (ηλικιωμένα πρόσωπα, έγκυες γυναίκες και άτομα με ειδικές ανάγκες).

-Να δίνουν, με προθυμία κάθε χρήσιμη πληροφορία, για τα δρομολόγια, τις αφίξεις - αναχωρήσεις λεωφορείων κ.λπ..

-Να μην καπνίζουν, κατά τη διάρκεια του δρομολογίου.

-Να φροντίζουν, για την παραλαβή και παράδοση των αποσκευών των επιβατών και των ασυνόδευτων μικροδεμάτων.

-Οι ελεγκτές των εισιτηρίων να επιδεικνύουν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

-Οι οδηγοί των λεωφορείων να τοποθετούν το ονοματεπώνυμό τους, σε ορισμένη θέση και να αλλάζουν την οθόνη του λεωφορείου.

-Να μεριμνούν, ώστε οι επιβάτες να μην ανοίγουν τα παράθυρα του λεωφoρείoυ, όταν λειτουργεί ο κλιματισμός ή όταν αντιτίθενται άλλοι επιβάτες, σε αυτό.

-Να μην επιτρέπουν, στους επιβάτες, να προβαίνουν, σε οποιαδήποτε ενέργεια, που μπορεί να προκαλέσει φθορά, στο λεωφορείο.

-Να μην επιτρέπουν, στους επιβάτες, να καπνίζουν, μέσα στο λεωφορείο.

-Να συνιστούν, στους επιβάτες, να παραχωρούν τη θέση τους, σε άτομα, που χρήζουν βοηθείας (έγκυες, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες), κατά τη διάρκεια δρομολογίων, με λεωφορεία, στα οποία επιτρέπεται η μεταφορά όρθιων επιβατών.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουμε:

-Σε περίπτωση, που ακυρώσουμε το εισιτήριό μας, τουλάχιστον 8 ώρες, πριν την αναχώρηση του λεωφορείου, δικαιούμαστε επιστροφή του 70 τοις εκατό της τιμής του εισιτηρίου.

-Σε περίπτωση, που η ακύρωση γίνει, μέσα στις 8 προηγούμενες, από την αναχώρηση, ώρες, δικαιούμαστε επιστροφή του 50 τοις εκατό της τιμής του εισιτηρίου.

-Εάν το επιθυμούμε, μπορούμε, αντί να ακυρώσουμε ένα εισιτήριο, πριν την αναχώρηση του λεωφορείου, να αλλάξουμε ημερομηνία ταξιδιού ή να το μεταβιβάσουμε, σε άλλον, χωρίς επιβάρυνση. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να υπάρχει θεώρηση του εισιτηρίου.

-Εάν χαθούν οι αποσκευές μας, δικαιούμαστε αποζημίωση τουλάχιστον 30 ευρώ. Σε παλαιότερη καταγγελία καταναλωτή, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., για απώλεια αποσκευών, η αποζημίωση, που δόθηκε, για μια ολόκληρη βαλίτσα, που περιείχε αντικείμενα αξίας, άνω των 1500 ευρώ, ήταν μόνον 30 ευρώ. Η δικαιολογία του ΚΤΕΛ ότι ο καταναλωτής δεν πέρασε τις αποσκευές του, από αρμόδιο υπάλληλο, για τη ζύγιση και την τοποθέτηση, σε αυτές, καρτέλα αποσκευών (ένα τμήμα της οποίας επικολλάται στην αποσκευή και ένα παραδίδεται στον επιβάτη), όπως όφειλε, για αυτό και δεν υπήρχε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, για την πιστοποίηση των αποσκευών του. Για αυτό, προσοχή, στις αποσκευές μας, σε κάθε στάση του λεωφορείου. Δεν τοποθετούμε, σε αυτές, πολύτιμα αντικείμενα. Αυτά τα παίρνουμε, μαζί μας, στις χειραποσκευές μας.

-Εάν χαθούν ασυνόδευτα μικροδέματα, δικαιούμαστε αποζημίωση τουλάχιστον 15 ευρώ.

-Εάν το λεωφορείο δε μας παραλάβει, από αφετηρία ή προκαθορισμένη στάση, ενώ εμείς βρισκόμασταν έγκαιρα, εκεί, δικαιούμαστε αποζημίωση το τριπλάσιο της αξίας του εισιτηρίου.

Για παράπονα – καταγγελίες, για τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, μπορούμε να απευθυνθούμε:

Στην υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών της Περιφερειακής ενότητας της έδρας του συγκοινωνιακού φορέα.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΟΣΕ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ:

-Οι βασικοί κανόνες μεταφοράς, αναγράφονται, στο εισιτήριό μας.
-Εάν χάσουμε το εισιτήριό μας, δε μπορούμε ούτε να ταξιδέψουμε, ούτε να το αντικαταστήσουμε, ούτε να πάρουμε τα χρήματά μας, πίσω.

Εάν ζητήσουμε την ακύρωση του εισιτηρίου μας, πριν την αναχώρηση του λεωφορείου, μπορούμε:
-Ή να αλλάξουμε ημερομηνία,
-Ή να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω.

Αν ακυρωθεί το δρομολόγιο, με ευθύνη του Ο.Σ.Ε., μπορούμε:
-Ή να εισπράξουμε το αντίτιμο του εισιτηρίου,
-Ή να ταξιδέψουμε, με άλλο δρομολόγιο.

Μπορούμε να μεταφέρουμε, δωρεάν, αποσκευές βάρους, μέχρι 20 κιλά. Για περισσότερο βάρος, πρέπει να πληρώσουμε επιπλέον κόμιστρα.

Εάν καταστραφούν ή χαθούν οι αποσκευές μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε, μέχρι 150 ευρώ αποζημίωση.

Σε περίπτωση ατυχήματος, η αποζημίωση ορίζεται, με βάση την ελληνική νομοθεσία.

Ο Ο.Σ.Ε. παρέχει εκπτώσεις, στις τιμές των εισιτηρίων, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Για παράπονα και καταγγελίες, για τα λεωφορεία του Ο.Σ.Ε., μπορούμε να απευθυνθούμε:

-Στους επικεφαλής των σταθμών.
-Στις υπηρεσίες πωλήσεων του Ο.Σ.Ε.
-Στην υπηρεσία πληροφόρησης και εξυπηρέτησης πελατών, ΟΣΕ τηλέφωνο 1110.
-Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στο τηλέφωνο 1520.
-Στη Συνήγορο του Καταναλωτή, εφόσον ο Ο.Σ.Ε. δεν έχει επιλύσει την καταγγελία μας, στα τηλέφωνα 2103817208 και 2103817133.

Στο ΚΕ.Π.ΚΑ.(ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ), στο γραφείο καταγγελιών του ΚΕ.Π.ΚΑ., στο τμήμα εξυπηρέτησης Καταναλωτών: τηλ. 2310 233.333, ώρες 09:00 – 14:30.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!