tromaktiko: Όλη η αλήθεια για το νέο ιό κορονοϊό MERS

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Όλη η αλήθεια για το νέο ιό κορονοϊό MERS



Ο κορονοϊός MERS που ήδη έχει σημάνει παγκόσμιο υγειονομικό συναγερμό, καθώς έχει προκαλέσει περισσότερα από 230 κρούσματα στη Σαουδική Αραβία, ανησυχεί ιδιαίτερα και τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝ0)...
Ο κορονοϊός MERS θεωρείται ότι ανήκει στην οικογένεια του ιού που ευθύνεται για το Οξύ και Σοβαρό Σύνδρομο του Αναπνευστικού συστήματος (SARS), που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ασία και προσέβαλε 8.273 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο εκ των οποίων απεβίωσαν περίπου 800 (≈9%).

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων μεταξύ άλλων αναφέρει για το νέο ιο:

Ο νέος κορναϊός είναι ένα στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών που δεν είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως παθογόνο για τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιων που περιλαμβάνει τόσο τους ιους που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο). Παρόλα αυτά ο νέος ιος δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν Παρόλα αυτά, ο νέος ιος δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊους.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος ιος;

Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εμφανίζουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εμφανίζεται ως πνευμονία, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου βασίζονται στη μελέτη πολύ περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων του κοροναϊού MERS και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Πώς μεταδίδεται ο νέος κοροναϊός;

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του το ΚΕΕΠΝΟ «μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε πώς έχουν μολυνθεί με τον ιο αυτόν όσοι έχουν νοσήσει. Η διερεύνηση όμως των κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να προσδιοριστεί ποια είναι η πηγή του ιου, ποοί τύποι έκθεσης οδηγούν στην μόλυνση, ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης, ποια η κλινική εικόνα και η πορεία της νόσου.

Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμη γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για το συγκεκριμένο ιο, ούτε υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο που προκαλείται από το νέο κορναϊό.

Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου.Συστήνεται επίσης η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών. Κάλυψη μύτης και στόματος με ιατρική μάσκα ή μαντήλι. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.

24ωρη εξυπηρέτηση- επείγοντα περιστατικά : ΕΥ Club
Τα μέλη του EY-club μπορούν ν απευθύνονται 24ωρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 2315555000 προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε θέμα υγείας τους και να κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.
Η κάρτα υγείας ΕΥ –club προσφέρει μεταξύ άλλων δωρεάν check up, 24ωρη κάλυψη σε επείγοντα περιστατικά , 24ωρη τηλεφωνική ιατρική υποστήριξη , αεροδιακομιδή σε επείγοντα περιστατικά. Τα μέλη της έχουν πρόσβαση σε περισσότερους από 2000 πανελλαδικά επιλεγμένους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές σε όλη την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε προσιτές τιμές υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!