tromaktiko: Ποιός διαλύει τους Σαμαρείτες;

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ποιός διαλύει τους Σαμαρείτες;



Σήμερα, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της πιο καινοτόμου εκπαιδευτικής διαδικασίας στο εθελοντικό κίνημα παγκόσμια...
στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κάποιοι στη σκιά έκδοσης πορίσματος βόμβα, ματαιώνουν την διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων στους υποψήφιους Εθελοντές.

Πουθενά αλλού στο κόσμο, τόσο στα εκατομμύρια των εθελοντικών οργανώσεων όσο και στους κόλπους του Διεθνούς Ερυθροσταυρικού Κινήματος, δεν έχει συμβεί να πραγματοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια και πολύχρονο προγραμματισμό εθνικές εξετάσεις πιστοποίησης Εθελοντών. Αυτό το κατάφερε μόνο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος έχει την παγκόσμια πρωτιά, αποδεικνύοντας ότι έχει θεμέλια γερά στον εθελοντισμό.

Κάποιοι όμως σήμερα, θέλουν να διαλύσουν το πιο ενεργό Σώμα στο χώρο του εθελοντισμού. Με ποια λογική και με ποιες κακόβουλες προθέσεις ματαιώνεται ότι κτίζεται εδώ και πολλούς μήνες και έχει δημοσιοποιηθεί από πέρσι το φθινόπωρο σε όλη την επικράτεια της χώρας, με την ευλογία και την σύμφωνη γνώμη όλων των υπευθύνων του Σώματος και της Κεντρικής Διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού; Ακυρώνουν 5 ώρες πριν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων ότι πιο έντιμο, δίκαιο και αποτελεσματικό στην εκπαίδευση Εθελοντών. Ποια συμφέροντα, ποιές σκοπιμότητες, ποια σκοτεινά σχέδια προχωρούν σε πράξεις που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την λειτουργία του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού;

Ποιοι τολμάνε να εμποδίσουν τους Εθελοντές να ανοίξουν φτερά για να προσφέρουν περισσότερα στην κοινωνία μας και με ποια δικαιοδοσία; Έχουν ονόματα και επίθετα; Αν ναι θα τα πούνε; Ποιος τους είπε ότι η δύναμη του Ερυθρού Σταυρού κρύβεται πίσω από διοικήσεις και τομεαρχίες και όχι στην δύναμη του έργου και της προσφοράς των Εθελοντών του; Ποιοι έμμισθοι υπάλληλοι μπροστά στο δικό τους συμφέρον και την δική τους εξασφάλιση στις θέσεις εξουσίας τους προχωρούν σε ενέργειες οπισθοδρομισμού και καθυστέρησης;

Οι εθελοντές μέχρι σήμερα ξέροντας τα προβλήματα που υπήρχαν στη κορυφή της διοίκησης έκαναν υπομονή και περίμεναν την δικαίωση των εργατικών και των τίμιων Ερυθροσταυριτών. Σήμερα όμως, σκοτάδι σκέπασε την Ελλάδα σε όλη την επικράτεια. Όχι γιατί μια εκπαιδευτική δραστηριότητα ματαιώνεται, αλλά γιατί θέλουν να σταματήσουν το πιο ορμητικό εθελοντικό κίνημα στην πατρίδα μας.

Γνωρίζετε ποιοι είναι οι Σαμαρείτες; Είναι αυτοί με κόκκινες στολές που κάθε καλοκαίρι σβήνουν φωτιές μαζί με τους πυροσβέστες. Είναι αυτοί που στους σεισμούς βγάζουν ανθρώπους από τα συντρίμμια. Είναι αυτοί που ψάχνουν να βρουν αγνοούμενους. Είναι αυτοί που υποδέχονται τους λαθρομετανάστες και τους δίνουν ένα πιάτο φαί μετά τις φουρτούνες των κυμάτων που τους έριξαν οι δουλέμποροι. Είναι αυτοί που είναι παρόντες παντού σε γήπεδα, σε αλάνες, σε στάδια, σε παραλίες, σε βουνά, σε αθλητικά γεγονότα, σε εκφράσεις πολιτισμού και τέχνης, είναι εκεί να βοηθήσουν. Είναι οι δικοί μας οι καθημερινοί άνθρωποι που έχουν ένα μόνο στόχο: την προσφορά στον συνάνθρωπο. Είμαστε η ψυχή του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Είμαστε τα παιδιά του Ερρίκου Ντυνάν στην Ελλάδα.

Σήμερα εκατοντάδες Εθελοντές Σαμαρείτες, πήραν άδειες από την εργασία τους για να δώσουν εξετάσεις. Δεν διάβασαν για τις πανελλαδικές του σχολείου τους για να εξεταστούν με επιτυχία στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Μετακινήθηκαν από άλλη πόλη για να βρεθούν κοντά στα τμήματά τους και να εξεταστούν. Άφησαν τις ασχολίες τους, τα παιδιά τους και το τελευταίο 20ήμερο στρώθηκαν στο διάβασμα, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο, δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα εκπαίδευσης και πιστοποίησης του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού οργανισμού στο κόσμο. Όλοι αυτοί οι εκατοντάδες Εθελοντές απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδος, μόλις 5 ώρες πριν την διενέργεια των εξετάσεων, η προετοιμασία των οποίων είχε ολοκληρωθεί νομιμότατα και με τις πιο εξειδικευμένες δικλείδες ασφαλείας του απορρήτου και της διαφάνειας, έμαθαν ότι ακυρώθηκαν. Άκουσαν το απίστευτο για Εθελοντές. Χωρίς καμία απολύτως εξήγηση.

Κανένα διοικητικό στέλεχος δεν έχει το δικαίωμα να περιφρονεί και να προσβάλει με τέτοιο χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο τους Εθελοντές Σαμαρείτες. Εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα επί οκτώ και πλέον μήνες από το περίσσευμα του χρόνου τους προσπαθούν να μάθουν και να καταρτιστούν για να είναι έτοιμοι να προσφέρουν και να σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα όμως κάποιος έπαιξε στις πλάτες τους το πιο χυδαίο παιχνίδι της δήθεν δύναμης και εξουσίας. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους στερήσει την δυνατότητα να μπορούν να προσφέρουν. Πολύ δε περισσότερο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει για να διατηρήσει την τρεμάμενη καρέκλα του.

Από άκρη σε άκρη σήμερα οι Εθελοντές Σαμαρείτες είναι στο πόδι. Δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν τέτοια προσβολή και ταπείνωση από κανένα. Ο Ερυθρός Σταυρός υπάρχει γιατί υπάρχουν οι Εθελοντές του. Γιατί υπάρχουμε εμείς. Εμείς που πιστέψαμε ότι είχαμε υγιή ηγεσία που νοιαζόταν για τους Εθελοντές της. Σήμερα γκρεμίστηκαν όλα. Γι αυτό καταγγέλλουμε τους υπαιτίους της ματαίωσης των εξετάσεων που είχαν προγραμματιστεί από την αρχή της εκπαιδευτικής περιόδου, (Οκτώβριος 2010) χωρίς καμιά ουσιαστική αιτιολόγηση.

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες, απαιτούμε πλέον σαφείς εξηγήσεις από την διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Απαιτούμε πλέον την αποκατάσταση της τάξης στους κόλπους των Εθελοντών και την απομάκρυνση από το Σώμα των Σαμαρειτών, εκείνων που στο βωμό της προσωπικής τους διάσωσης, σκαρφίζονται ανόητες, τυπικές δικαιολογίες για την ματαίωση των εξετάσεων και κρύβονται στις σκιές. Οι κύριοι αυτοί δεν εκφράζουν κανένα Εθελοντή και μεριμνούν απλά για την παραμονή τους στο Σώμα και την συνέχιση της αμοιβής τους με παχουλότατους μισθούς.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στο να λάμψει η αλήθεια η πραγματική και όχι η κατασκευασμένη και δηλώνουμε την μαχητικότητα μας για αποκατάσταση του δικαίου και της αλήθειας με κάθε τρόπο και σε κάθε μέσον στην Ελλάδα και στην Διεθνή Ομοσπονδία. Οι παρείσακτοι, απόντες στην ουσία, τυπικοί Τομεάρχες και η παρέα τους δεν έχουν θέση στην προσπάθεια και τον αγώνα των Εθελοντών.

Καλούμε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση όποιου έχει χτυπηθεί άδικα και να τιμωρήσει τους υπαίτιους που επί μήνες απλά αμείβονται χωρίς να έχουν πατήσει το πόδι τους στο γραφείο τους για μήνες και για χρόνια και είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα από τους ίδιους τους υπαίτιους, οι οποίοι καμάρωναν για την προστασία που απολάμβαναν επί σειρά ετών.

Σήμερα μεταφέροντας τα προσωπικά τους μέσα στο ερυθροσταυρικό κίνημα διάλεξαν τη στιγμή να εναντιωθούν στην από οκτώ μηνών προγραμματισμένη διαδικασία Πανελλαδικών Εξετάσεων. Προφανώς επειδή αντιλαμβάνονται την απέραντη μοναξιά τους μέσα στο Σώμα των Σαμαρειτών.

Σύσσωμες οι Εθελοντικές Διοικήσεις απαντούν με την λέξη ντροπή κύριοι της διοίκησης για την απόφασης σας. Σύσσωμοι οι Εθελοντές Σαμαρείτες αρνούνται να υπακούσουν στην ανάρμοστη και αδικαιολόγητη συμπεριφορά σας. Λέμε όχι στους εκβιασμούς σας, όχι στα παιχνίδια σας, όχι στα προσωπικά σας μέσα στο ερυθροσταυρικό κίνημα.

Αν έχετε κάτι να καταμαρτυρήσετε σε οποιονδήποτε να το κάνετε τώρα. Ειδάλλως τιμωρήσετε τους αιτίους και αφήστε μας να κάνουμε την δουλειά μας. Πιστέψαμε στον Ερυθρό Σταυρό, από το όραμα ενός γνήσιου Ερυθροσταυρίτη, ακούραστο εργάτη, σιωπηλό και δημιουργικό. Αυτός μας δημιούργησε και πρέπει να το καταλάβετε. Χωρίς εμάς τους Εθελοντές να τρέχουμε στους δρόμους, στις πλατείες, στα γήπεδα, στις πλημμύρες, στους σεισμούς, στις πυρκαγιές, στους αγνοούμενους, στα συσσίτια, οι διοικήσεις και τα συμβούλια είναι ανύμπορα από μόνα τους. Προχωράμε στο δρόμο που έχει χαράξει το Διεθνές Ερυθροσταυρικό Κίνημα και καταγγέλλουμε τις αυθαιρεσίες ορισμένων υπαλληλίσκων, φτάνοντας τη φωνή μας παντού.

Καλούμε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κο Ανδρέα Μαρτίνη να αναλάβει τις ευθύνες του και να πράξει τα δίκαια και νόμιμα. Καλούμε τον κο Ανδρέα Μαρτίνη να τιμωρήσει εκείνους που η υστεροβουλία και η μικροψυχία τους, βάζει σε τέτοια δοκιμασία τους Εθελοντές και να προχωρήσει τάχιστα στην διευθέτηση του ζητήματος.

Τον καλούμε να πάρει επιτέλους μια απόφαση δίκαιη. Διψάμε για την δικαιοσύνη του και την περιμένουμε πολύ καιρό τώρα. Γιατί αργεί άραγε να βγει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης; Που είναι η αποφασιστικότητα, η δικαιοσύνη, το πνεύμα του Ερυθρού Σταυρού από το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο απαρτίζεται από ικανότατους, καταξιωμένους και μεγάλου σεβασμού προσωπικότητες;

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η ετοιμότητα του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών και να αποκτήσουμε επιτέλους την φυσική μας διοίκηση. Δηλώνουμε ότι, αξιώνουμε την επιστροφή της φυσικής μας ηγεσίας προκειμένου να προχωρήσουμε στο έργο μας. Ένα έργο, γεμάτο καθημερινούς κινδύνους για τη ζωή μας, που ποτέ δε νοιάστηκε κανένας από αυτούς που πήραν τόσο εύκολα μια άδικη απόφαση και έστειλαν σε ταλαιπωρία εκατοντάδες Εθελοντές και εκατοντάδες οικογένειες αυτών.

Οι Εθελοντές είναι έτοιμοι να κερδίσουν αυτό που τους αξίζει και τους πρέπει. Θα το επιτύχουν γιατί πιστεύουν στο δίκαιο και στο σωστό.
Είμαστε εδώ παρόντες, μάχιμοι, έτοιμοι.
Οι αίτιοι πρέπει τώρα να πάνε σπίτι τους. Είναι άχρηστοι πλέον.
Οι Εθελοντές Σαμαρείτες περιμένουμε από τον Πρόεδρο μας κύριο Ανδρέα Μαρτίνη και σύσσωμο το 25μελές Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, να δικαιώσουν το μέχρι σήμερα έργο μας και να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε το ίδιο επιτυχημένα και δυναμικά.


Οι Εθελοντικές Διοικήσεις του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!