tromaktiko: Πολεμούν την κρίση με... κουτάλες, εκδρομές και δωρεάν αντικείμενα

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πολεμούν την κρίση με... κουτάλες, εκδρομές και δωρεάν αντικείμενα



Ευαισθητοποιημένοι πολίτες και οργανώσεις σηκώνουν τα μανίκια και αντιμετωπίζουν τη δύσκολη κατάσταση με χαμόγελο και έξυπνες, μα προπάντων αποτελεσματικές για τον διπλανό τους ιδέες ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΤΑΣ...
XARISETO.GR !!


Ο κ. Μάκης Προδρόμου (στο μέσον) με εθελόντριες και εθελοντές σε χαριστικό παζάρι που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη
Κανένα αντικείμενο δεν θεωρείται «άχρηστο» εν μέσω κρίσης και ομάδες ενεργών πολιτών αναλαμβάνουν
να μας το υπενθυμίζουν εμπράκτως μέσω της διοργάνωσης χαριστικών παζαριών.Ο κ. Μάκης Προδρόμου από
τη Θεσσαλονίκη είναι ο εμπνευστής ενός πανελλήνιου δικτύου ανταλλαγής μέσω Διαδικτύου το
οποίο τιτλοφορείται «xariseto.gr».

Πλην των διαδικτυακών,διοργανώνει και χαριστικά παζάρια του xariseto.gr στην πόλη ανά τακτά
χρονικά διαστήματα. «Μας φέρνουν εκατοντάδες αντικείμενα,από παλιά βιβλία και ρούχα μέχρι παιχνίδια,
CD και μικροσυσκευές,και εμείς δημιουργούμε την πλατφόρμα που τα διοχετεύει σε ανθρώπους που
έχουν ανάγκη.Στόχος είναι να περάσουμε στον Ελληνα την κουλτούρα της επαναχρησιμοποίησης και
της ανταλλαγής.Είναι κρίμα να πετάμε στα σκουπίδια πράγματα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση τη
στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε ανάγκη» σχολιάζει ο ίδιος μιλώντας στο «Βήμα».

«ΑΠΟΣΤΟΛΗ»: ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ



Η Μαρία Αλιπράντη ετοιμάζει ένα... πιάτο βοηθείας με μια μικρή μαγείρισσα ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ από όπου θα μπορούν όλοι όσοι έχουν ανάγκη να προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης προετοιμάζει η Αρχιεπισκοπή και η φιλανθρωπική οργάνωση της Εκκλησίας «Αποστολή».Το μέτρο που έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού στοχεύει στην ανακούφιση των βασικών αναγκών των ατόμων που είναι άνεργα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα τους τελευταίους δύο μήνες διπλασιάστηκαν από πέντε σε δέκα χιλιάδες οι μερίδες φαγητού που προσφέρει στα συσσίτιά της η Αρχιεπισκοπή και οι ενορίες της.Ενώ,όπως δηλώνουν οι επιτελείς της οργάνωσης «Αποστολή»,οι ανάγκες καθημερινά αυξάνονται καθώς όλο και περισσότεροι Ελληνες και ξένοι προσφεύγουν στα συσσίτια ζητώντας βοήθεια.

Σχεδόν ταυτόχρονα η Εκκλησία αυξάνει και την προσφορά σε είδη ένδυσης μέσω των καταστημάτων που διαθέτει η «Ταβιθά» που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή,ενώ πολλές μητροπόλεις σε όλη τη χώρα διαθέτουν ρούχα τα οποία προσφέρουν σε όλους όσοι το ζητούν.Πρόκειται για είδη ρουχισμού τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση,συγκεντρώνονται από τους εθελοντές της Εκκλησίας,στέλνονται σε καθαριστήρια και στη συνέχεια διανέμονται.

Ακόμη,όπως επισημαίνεται από την Αρχιεπισκοπή,τα φιλανθρωπικά ταμεία των μητροπόλεων και της Αρχιεπισκοπής προσφέρουν μετρητά κυρίως για την αντιμετώπιση μεγάλων αναγκών όπως είναι η αντιμετώπιση του κινδύνου κατασχέσεων.



Μέλη της πρωτοβουλίας «Εκδρομή της Αγάπης» επί το έργον: σχεδιάζουν τις εκδρομές με παιδιά του Ζαννείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας

«ΥΦΕΣΗ είναι όταν ο γείτονάς σου χάνει τη δουλειά του. Κρίση είναι όταν εσύ χάνεις τη δουλειά σου» είχε πει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν καυτηριάζοντας τον ατομικισμό που συνήθως επικρατεί σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» είναι το ρητό που επικρατεί όταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός περιορίζεται, τα αποθέματα σε ρευστό εξαντλούνται και η ανεργία αυξάνεται. Την ίδια στιγμή το κάλεσμα των «αιρετικών» για αλληλεγγύη ακούγονται
αφελή ή ρομαντικά, ενώ ακόμη και όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν τους λιγότερο προνομιούχους αισθάνονται συνήθως πλήρη αδυναμία να είναι χρήσιμοι στους άλλους, τη στιγμή που οι ίδιοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια άνετη διαβίωση. Και όμως, υπάρχουν πολίτες που αποδεικνύουν ότι η αντίσταση στην κρίση δεν περνά αναγκαστικά μέσα από το... πορτοφόλι μας. Με όπλο τα παλιά τους βιβλία, τις μαγειρικές τους κουτάλες, τα ρούχα που δεν χρειάζονται πια, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους ή απλώς τον ελεύθερο χρόνο τους, σηκώνουν τα μανίκια και παίρνουν την κρίση στα χέρια τους!
«Δεν χρειάζεται να φτάσεις στην άλλη άκρη του κόσμου για να βοηθήσεις τους συνανθρώπους σου. Καμιά φορά η λύση είναι τόσο απλήόσο το να μαγειρέψεις ένα επιπλέον πιάτο φαΐ και να το προσφέρεις σε έναν γείτονα που ξέρεις ότι το στερείται» λέει στο «Βήμα» η κυρία Μαρία Αλιπράντη, γραφίστρια. Η φιλοσοφία της δεν περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο αλλά υλοποιείται καθημερινά μέσω του εγχειρήματος που τιτλοφορείται «Μαγειρική Αγάπης» και βασίζεται στο εξής απλό σκεπτικό: άτομα που αγαπούν τη μαγειρική αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν τη δέσμευση να γίνουν εθελοντές σε κάποιο ίδρυμα ή συσσίτιο, μπορούν να μαγειρέψουν κάτι στο σπίτι τους- ένα επιπλέον πιάτο φαΐ, μια πίτα, μία κατσαρόλα σούπα, ένα γλυκό, οτιδήποτε επιθυμούν. Στη συνέχεια, οι εθελοντές της «Μαγειρικής Αγάπης» έρχονται σε επαφή με συγκεκριμένα ιδρύματα και ΜΚΟ και διοργανώνουν μια ομαδική παράδοση του φαγητού.

«Στόχος μας είναι οι ερασιτέχνες μάγειρες να συμμετάσχουν στην παράδοση του φαγητού και να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με τα άτομα του ιδρύματος. Είναι άλλωστε στην κουλτούρα των Ελλήνων να αναπτύσσουν θαλπωρή και ουσιαστική επικοινωνία γύρω από ένα τραπέζι» τονίζει η κυρία Αλιπράντη. « Ωστόσο, ακόμα και αν κάποιος δεν μπορεί να παρευρεθεί, μπορεί να βοηθήσει μαγειρεύοντας για κάποιον που διαφορετικά θα στερούνταν ακόμη και τα βασικά. Είμαστε δέκα εκατομμύρια Ελληνες. Αν οι μισοί από εμάς έφτιαχναν ένα επιπλέον πιάτο φαΐ, δεν θα πεινούσε κανένας στην Ελλάδα» προσθέτει η κυρία Εμμανουέλα Θεοδωράκη, έτερο μέλος της ομάδας.

Στα θρανία




Η κυρία Μαρία Παπαμίχου (όρθια, δεξιά) προσφέρει τις γνώσεις της στο Σχολείο Μεταναστών Αν οι επιδόσεις στην κουζίνα δεν είναι το δυνατό σας σημείο, μπορείτε να βοηθήσετε με μια δεξιότητα που εσείς θεωρείτε δεδομένη, ωστόσο για ορισμένους είναι ζήτημα επιβίωσης να την κατακτήσουν! Πρόκειται για την ελληνική γλώσσα, την οποία δεκάδες εθελοντές διδάσκουν δωρεάν κάθε Κυριακή σε μετανάστες στο πλαίσιο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, μια ελεύθερη πρωτοβουλία μεταναστών και Ελλήνων για την εκμάθηση της ελληνικής και την καταπολέμηση του ρατσισμού. «Εδώ και έξι χρόνια που λειτουργεί το σχολείο έχουν περάσει από τα θρανία του 4.000 μετανάστες και εκατοντάδες εθελοντές δάσκαλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ οι οικονομικές συνεισφορές και οι δωρεές μειώθηκαν, η προσφορά σε ανθρώπινο δυναμικό αυξήθηκε!» σχολιάζει ο κ. Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της συντονιστικής ομάδας του σχολείου. «Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους συμπολίτες, έλληνες και μετανάστες, είναι η μόνη απάντηση στην κρίση. Εχω ζήσει για πολλά χρόνια στη Γερμανία και έχω βιώσει την αίσθηση του να ανήκεις στη “μειοψηφία”. Ετσιεδώ κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τους ανθρώπους να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία» λέει στο «Βήμα» η κυρία Μαρία Παπαμίχου , κοινωνική παιδαγωγός και εθελόντρια δασκάλα στο Σχολείο Μεταναστών. «Δεν πρόκειται για ελεημοσύνη ούτε για φιλανθρωπία. Είμαι απλώς ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ζει σύμφωνα με τις αρχές του» προσθέτει με νόημα.

Ο χρόνος είναι... χρήμα




Σε αντίθεση με τη φιλανθρωπία που συχνά εμπεριέχει την έννοια της ανισότητας (μια και ο περισσότερο ευνοημένος παρέχει ελεημοσύνη στον ασθενέστερο), η αλληλεγγύη δομείται πάνω στη βάση της ισότητας. Σε αυτό το πνεύμα, τα μέλη του δικτύου ανταλλαγής υπηρεσιών που τιτλοφορείται «Τράπεζα Χρόνου» έχουν καθιερώσει το εξής πρωτότυπο σύστημα: κάθε μέλος προσφέρει μία ώρα από τον χρόνο του κάνοντας κάτι στο οποίο είναι ικανός και κερδίζει ένα «νόμισμαχρόνο», το οποίο μπορεί να «εξαργυρώσει» μέσα σε έξι μήνες, λαμβάνοντας μια ωριαία υπηρεσία από κάποιο άλλο μέλος. «Ετσιανταλλάσσονται σε πνεύμα ισότητας κάθε είδους υπηρεσίες, από δικηγορικές συμβουλές και βοήθεια στα λογιστικά, μέχρι μαθήματα μαγειρικής και φροντίδα ηλικιωμένων,χωρίς κανείς να νιώθει “κατώτερος”. Αντιθέτως, μέσα από την “Τράπεζα Χρόνου” έμαθα όχι μόνο να είμαι χρήσιμη στους άλλους αλλά και να δέχομαι τη βοήθειά τους, να είμαι ανοιχτή στην προσφορά των συνανθρώπων μου» λέει στο «Βήμα» η κυρία Ελένη Χαρατζή, η οποία συχνά προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων και σε αντάλλαγμα λαμβάνει μαθήματα υπολογιστών και διαχείρισης οικονομικών.

«Αν έχει κανείς ανοιχτό μυαλό, μπορεί να μάθει πράγματα που ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα κα τάφερνε. Αρκεί να μην “κολλάει” στις συγκεκριμένες δεξιότητές του και να είναι έτοιμος να δώσει βοήθεια όπου τον χρειάζονται» προσθέτει ο αδελφός της κ. Θεώνας Χαρατζής, μαθηματικός, ο οποίος εκτός από μαθήματα στον τομέα του προσφέρει και... βοήθεια σε μετακομίσεις. Σε αντάλλαγμα, έμαθε από άλλο μέλος να παίζει κιθάρα, κάτι που, όπως δηλώνει, ποτέ στο παρελθόν δεν φανταζόταν ότι θα έκανε.

Εξορμήσεις περιπέτειας



Αν το μόνο που μπορείτε να διαθέσετε είναι λίγες ώρες διασκέδασης και χαλάρωσης, η συνεισφορά σας δεν είναι καθόλου αμελητέα. Αντιθέτως, μπορεί να προσφέρει μεγάλη χαρά σε παιδιά με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία στερούνται λόγω ελλιπών πόρων της απλής δυνατότητας... να διασκεδάσουν. Ετσι τα μέλη της πρωτοβουλίας «Εκδρομή της Αγάπης» έχουν αναλάβει να διοργανώνουν δωρεάν εκδρομές για άπορα παιδιά και να τα βοηθούν μέσω της διασκέδασης να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να αγαπήσουν τα ταξίδια και να αναπτύξουν την κοινωνικότητα και την εξωστρέφειά τους. «Εχουμε ξεκι νήσει ένα ωραίο ταξίδι έμπρακτης συνεισφοράς και το απολαμβάνουμε. Και δεν είμαστε οι μόνοιγια την ακρίβεια,γινόμαστε όλο και περισσότεροι» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Τιμολέων Γκέτσος, υπεύθυνος διαχείρισης και επικοινωνίας της νεοσύστατης ομάδας, η οποία μόλις χθες είχε προγραμματίσει την πρώτη εκδρομή στο Ναύπλιο για παιδιά δημοτικού από το Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν πέντε μονοήμερες εκδρομές με τα συγκεκριμένα παιδιά, στο πλαίσιο των οποίων οι εθελοντές έχουν διοργανώσει ένα παιχνίδι περιπέτειας όπου «οι μικροί πρωταγωνιστές καλούνται να βοηθήσουν τον Φιλέα Φογκ να κάνει τον γύρο του κόσμου σε... πέντε ημέρεςμε σκοπό να ανακαλύψει το μυστικό της ανθρωπότητας! Μέσα από τέτοιου είδους παιχνίδια τα λιγότερο ευνοημένα παιδιά μπορούν να πιστέψουν ότι έχουν την ίδια αξία και τις ίδιες ευκαιρίες με όλα τα άλλα, και κυρίως να αναπτυχθούν και να μάθουν παίζοντας» προσθέτει ο κ. Δημήτρης Θεοδοσόπουλος , υπεύθυνος προγράμματος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!