tromaktiko: Το 50,9% των γυναικών που γέννησαν το 2007, υποβλήθηκαν σε καισαρική

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Το 50,9% των γυναικών που γέννησαν το 2007, υποβλήθηκαν σε καισαρική



Λευκωσία: Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που γέννησαν στην Κύπρο το 2007 υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή, ενώ μόλις 11,8% του συνόλου των μητέρων γέννησαν χωρίς καμία χειρουργική παρέμβαση...Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που περιλαμβάνονται στην ειδική έκθεση «Έρευνα Περιγεννητικής Υγείας 2007», το 50,9% των μητέρων γέννησαν με καισαρική τομή. Στον ιδιωτικό τομέα παρουσιάζονται υψηλότερα ποσοστά διενέργειας καισαρικών τομών σε σύγκριση με το δημόσιο τομέα, με ποσοστά 57,4% και 31,9% αντίστοιχα.
Ένα μεγάλο ποσοστό των μητέρων της τάξης του 37,6% υποβλήθηκαν σε προγραμματισμένη καισαρική τομή. Το ποσοστό των μητέρων που γέννησαν χωρίς χειρουργική παρέμβαση είναι πολύ χαμηλό, φτάνοντας μόλις το 11,8% του συνόλου.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι ποσοστό 16,6% των νεογνών που γεννήθηκαν ζωντανά τράφηκαν κατά τις πρώτες 48 ώρες ζωής αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
Αναφέρεται επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία (76,9%) των νεογνών που γεννήθηκαν εξαιρετικά πρόωρα είχαν μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στις πολύδυμες κυήσεις παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά διενέργειας θεραπείας γονιμότητας. Σε μονές κυήσεις έγινε θεραπεία σε ποσοστό μόλις 4,9%, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 52,9% και σε 100% στις περιπτώσεις δίδυμης και τρίδυμης κύησης αντίστοιχα.
Παράλληλα παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά πρόωρων τοκετών σε πολύδυμες κυήσεις. Στο σύνολο των μονών κυήσεων το ποσοστό των πρόωρων τοκετών φτάνει το 7,5%, ποσοστό που αυξάνεται σε 61,2% στις δίδυμες και σε 100% στις τρίδυμες κυήσεις.
Διαφαίνεται επίσης ότι με την αύξηση της ηλικίας της μητέρας αυξάνονται και τα ποσοστά πρόωρων τοκετών. Στις μητέρες ηλικίας 15-19 ετών το ποσοστό πρόωρων τοκετών είναι μόλις 5,4%, ποσοστό που αυξάνεται σταδιακά και ανέρχεται σε 44,6% στις γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω.
Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!